Uzbudljivi teniski okršaji: Dramatični obrti i pobede na četvrtfinalima Kanadskog otvorenog prvenstva

Uzbudljivi teniski okršaji: Dramatični obrti i pobede na četvrtfinalima Kanadskog otvorenog prvenstva

U četvrtak je Alejandro Davidovič Fokina ostvario impozantan povratak nakon zaostatka u trećem setu i savladao Kaspera Ruda, pobedivši rezultatom 7-6(4), 4-6, 7-6(4) i sprečivši trećeg nosioca da se plasira u četvrtfinale Kanadskog otvorenog prvenstva.

U Torontu je Rud bio izuzetno blizu pobedi sa vođstvom od 5-3, 30-0, ali je Davidovič Fokina vešto izašao iz te situacije zahvaljujući veštom servisu. Održavajući prednost od 5-4, Norvežanin je imao priliku da zatvori meč, ali je poklekao, loše izvodeći udarac na ključnoj tački za brejk, time osvežavajući protivnikovu borbu.

Oba takmičara su držala svoje servise, gurajući meč u taj-brejk dok je meč prešao tročasovnu oznaku. U taj-brejku se Rud našao u ranoj nepovoljnoj situaciji zbog nesigurnih servisa i neujednačenih forhenda, što je omogućilo Davidoviču Fokini da obezbedi pobedu veštim padajućim udarcem.

Razmišljajući o svojoj izvedbi, Španac je sa humorom primetio: „Kada sam napravio brejk kod 5-4, to mi je dalo podsticaj kao gutljaj tekile.“

Naredni izazov za Davidoviča Fokinu će biti američki Mackenzie McDonald, koji je ostvario svoj prvi plasman u četvrtfinale turnira Masters 1000, ubedljivo porazivši Kanađanina Milosa Raonića rezultatom 6-3, 6-3.

Uprkos impresivnih 52 asa u svojim prvim mečevima, glavno oružje domaćeg heroja Raonića se pretvorilo u njegov poraz. Sa svega devet asova i šest duplih grešaka, neki od njih u ključnim trenucima uključujući set poen i brejk poen, Raonićeva izvedba je opala. Ipak, bivši treći teniser sveta, koji se nedavno vratio na turu nakon dvogodišnje pauze zbog povrede, smatra da je turnir bio pozitivno iskustvo.

Raonić je izjavio: „Ima mnogo stvari na koje mogu da se osvrnem i budem ponosan. Zadovoljan sam kako je nedelja opširno prošla. Naravno, voleo bih da sam danas pružio bolju izvedbu, ali uticaj dvogodišnjeg odsustva sa ture ne može se potceniti.“

U još jednom intrigantnom meču, Australijanac Aleks De Minar se suočio sa osmim nosiocem Tejlorom Fritzom u nepredvidljivoj borbi, izlazeći kao pobednik rezultatom 7-6(7), 4-6, 6-1. Ova pobeda je obeležila De Minarov prvi plasman u četvrtfinale turnira Masters 1000.

Iako je Fritz prvobitno dominirao sa vođstvom od 5-1 u prvom setu, De Minar je pokazao otpornost, iskoristivši 27 neiznuđenih grešaka Amerikanca i na kraju osiguravši set u taj-brejku. Iako je Fritz uspeo da izjednači meč osvajanjem ranih brejkova u drugom setu, De Minar je pokazao izuzetnu preciznost u odlučujućem setu, koristeći svoju brzinu po celom terenu i borbeni stil kako bi brzo stekao vođstvo od 2-0 koje nije ispustio.

Naredni protivnik De Minara u četvrtfinalu će biti poznati suparnik, drugi nosilac Danil Medvedev, koji je komotno savladao Italijana Lorenca Musetija sa rezultatom 6-4, 6-4. Medvedev ima ubedljivo vođstvo od 4-1 u međusobnim susretima.