Bajden naziva Kinu „tempiranom bombom“ zbog ekonomskih problema

Bajden naziva Kinu „tempiranom bombom“ zbog ekonomskih problema

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je Kinu „tempiranom bombom“ zbog njenih ekonomskih izazova i rekao da je zemlja u problemima zbog slabog rasta, piše Rojters.

„Imaju neke probleme. To nije dobro jer kada loši ljudi imaju problema, oni rade loše stvari“, rekao je Bajden na političkom prikupljanju sredstava u Juti.

Bajdenove primedbe podsećale su na komentare koje je dao na drugom prikupljanju sredstava u junu kada je nazvao predsednika Si Đinpinga „diktatorom“. Kina je te izjave nazvala provokacijom.

Ovi komentari su usledili ubrzo nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken završio posetu Kini sa ciljem stabilizacije odnosa za koje je Peking opisao da su na najnižoj tački od uspostavljanja formalnih veza 1979. godine.

Kineski potrošački sektor pao je u deflaciju, a fabričke cene su produžile pad u julu. Kina možda ulazi u eru mnogo sporijeg ekonomskog rasta sa stagnirajućim potrošačkim cenama i platama, u suprotnosti sa inflacijom u drugim delovima sveta.

Sjedinjene Države, najveća svjetska ekonomija, borile su se protiv visoke inflacije i imale snažno tržište rada.

„Kina je u nevolji“, rekao je Bajden u četvrtak. Rekao je da ne želi da povredi Kinu i da želi racionalan odnos sa zemljom.

Bajden je u sredu potpisao izvršnu uredbu koja će zabraniti neka nova ulaganja SAD u Kini u osetljive tehnologije poput kompjuterskih čipova. Kina, koja ima drugu po veličini ekonomiju na svetu, rekla je da je „ozbiljno zabrinuta“ zbog tog naloga i da je zadržala pravo da preduzme mere.