Meksička avio-kompanija koju vodi vojska poleće u septembru

Meksička avio-kompanija koju vodi vojska poleće u septembru

Meksiko je u četvrtak najavio da će njegova avio-kompanija kojom upravlja vojska početi u septembru, ali stjuardese neće biti vojnici, piše AP.

Administracija predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora takođe je stavila pod komandu vojske vozove, policiju, turizam i infrastrukturne projekte. To uključuje jednu turističku trajektnu liniju koja opslužuje ostrva Isla Marijas i koja je opremljena mornaričkim osobljem.

Ali u novoj avio-kompaniji Mekicana, nećete morati da brinete da će vam se reći da „Vežite pojas, i to je naređenje!“ Ministarstvo odbrane saopštilo je da će aviokompanija iznajmiti 10 aviona Boeing 737-800 od proizvođača, koji će obezbediti pilote i kabinsko osoblje.

Ministar odbrane Luis Kresensio Sandoval prvobitno je rekao da će ugovor sa Boingom biti 4 milijarde dolara, ali se kasnije ispravio i rekao da je mislio na 4 milijarde pezosa, ili oko 235 miliona dolara.

Rekao je da aviokompanija razmatra 20 potencijalnih ruta između Meksiko Sitija i velikih i srednjih meksičkih gradova, od kojih neki trenutno imaju ograničenu uslugu, kao i turističkih odmarališta poput Kankuna.

Sandoval je obećao da će cijene karata biti 18% do 20% niže od privatnih konkurenata, ali nije bio siguran da li će aviokompanija biti profitabilna. Ako ne, verovatno bi morao da radi uz vladine subvencije.

Avio-kompanija je dobila ime Mekicana po delimično državnom prevozniku koji je bankrotirao 2010. godine i zatvoren.

8.500 otpuštenih bivših zaposlenih u Meksikani su dugogodišnje pristalice predsednika, a njegova administracija je pristala da im plati skoro 50 miliona dolara za komercijalna prava na brend stare avio-kompanije i neke oronule nekretnine. Stručnjaci kažu da je iznos daleko veći od tržišne.

Nova avio-kompanija kombinuje ljubav Lopeza Obradora prema državnim kompanijama — on je kritikovao odluke prethodnih administracija da rasprodaju nekada velike vladine kompanije — i njegovo skoro potpuno oslanjanje na oružane snage, koje smatra poštenim i bedemom protiv korupcije .

Kompanija koju predvodi vojska upravlja novim aerodromom Felipe Anđeles koji je predsednik izgradio kao trećim aerodromom koji opslužuje Meksiko Siti i gradi novi aerodrom u karipskom primorskom letovalištu Tulum.

Osim povećanja saobraćaja na nedovoljno korišćenom aerodromu Felipe Anđeles, Meksikana pod upravom vojske će očigledno obezbediti letove kako bi nahranila putnike u predsednikovom turističkom projektu Maia Train. Vojska gradi i tu železničku liniju, koja će povezivati letovališta i arheološka nalazišta na poluostrvu Jukatan.

Vojska, koja nema iskustva u vođenju komercijalnih letova, stvorila je podružnicu koja će biti zadužena za Meksikanu.

Lopez Obrador je sugerisao da bi nova avio-kompanija mogla da služi i jednoj od klasičnih uloga državnih prevoznika: pružanje usluga provincijskim aerodromima na rutama koje komercijalne avio-kompanije smatraju neprofitabilnim. Ta ideja bi mogla da bude u suprotnosti sa propisima koji sada zabranjuju avio-kompanijama da upravljaju meksičkim aerodromima, ili obrnuto.