Šolc: Berlin čini sve da spreči ratnu eskalaciju

Šolc: Berlin čini sve da spreči ratnu eskalaciju

Nemačka vodi odgovornu politiku u pružanju vojne pomoći Ukrajini i osigurava da rat ostane onaj između Ukrajine i Rusije, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u četvrtak razgovarajući sa stanovnicima Erfurta u Tiringiji, prenosi Ukrinform.

„Svim odlukama koje donosimo sprečavamo eskalaciju, rat između Rusije i NATO; vodimo računa da rat ostane onaj između Rusije i Ukrajine. Ali podržavamo Ukrajinu koja se brani“, rekao je Šolc.

On je naglasio da „Nemačka vodi veoma odgovornu politiku”.

Kancelar je napomenuo da je Rusija napala Ukrajinu iz duboko imperijalističkog motiva – oni jednostavno žele da prigrabe deo teritorije, kao što se to dešavalo u 17., 18. i 19. veku. I to nije fikcija, rekao je Putin i pisao o svemu tome sam, javno, naglasio je kancelar. Putin smatra Ukrajinu, kao i Belorusiju, delovima Rusije.

Međutim, granice koje su se danas formirale u Evropi, koje su se oblikovale, prepoznate su. A ako zemlje koje „imaju razloga“ da kažu da im pripada deo teritorija drugih država, počnu da rade kao što je to učinila Rusija, „dostaće požar koji nećemo moći da ugasimo“.

„Ovo je pretnja koju predstavlja ruski agresorski rat“, rekao je šef nemačke vlade.

On je dodao da čak i ako članovi međunarodne zajednice imaju veoma različite stavove o određenim stvarima i ne slažu se jedni sa drugima u svemu, svi imaju konsenzus da se granice ne mogu pomerati silom. Putin je to osporio, primetio je političar.