Tunis i Libija primili 276 migranata nasukanih u pograničnom regionu

Tunis i Libija primili 276 migranata nasukanih u pograničnom regionu

Tunis i Libija su u četvrtak vratili 276 migranata iz podsahare koji su se nasukali u pustinjskom regionu duž granice između dve zemlje i odveli ih u skloništa, piše AP.

Tunis je okrivljen za izbacivanje migranata po velikoj vrućini na ničijoj zemlji u blizini granične stanice Ras Jedir. Libija je u sredu saopštila da su libijske vlasti pronašle mrtve 27 migranata iz podsaharske Afrike u zapadnoj pustinji blizu granice sa Tuniskom.

Obala Tunisa – a posebno istočni lučki grad Sfaks – nedavno je preuzela od Libije kao glavno odskočno mesto za afričke migrante koji krhkim čamcima kreću za Evropu preko Sredozemnog mora.

„Preuzeli smo kontrolu nad grupom koju je zaklonio tuniski Crveni polumesec, a libijska strana je učinila isto tako da su migranti evakuisani iz zone“, rekao je portparol tuniskog ministarstva unutrašnjih poslova Faker Buzgaja za Asošijeted pres.

„Postignuto je konsenzualno rešenje da se okonča problem prisustva ilegalnih imigranata u pograničnom području između dve zemlje“, navodi se u libijskom saopštenju.

Tunis je uzeo 126 migranata, uključujući 45 žena i osmoro dece, i prebacio ih u dva grada na jugoistoku, operacijom koju koordiniraju Tuniski Crveni polumesec i Organizacija za migracije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sa libijske strane, Ahmed Hamza, predsednik Nacionalnog komiteta za ljudska prava u Libiji, lokalne grupe za ljudska prava, rekao je da je 150 migranata prebačeno od strane libijskih graničnih stražara u skloništa u glavnom gradu Tripoliju.

Obe zemlje su potvrdile da je granično područje očišćeno do kasno u četvrtak.

Detalji sporazuma nisu objavljeni, osim detalja o dovođenju migranata u skloništa i pojačanju patrola kako bi se osiguralo da pustinjsko područje ostane bez migranata.

Razvoj događaja usledio je nakon dogovora održanog u sredu tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova Tunisa i Libije, u pratnji velikih delegacija. Na stolu je bio niz bezbednosnih pitanja, uključujući kako dve severnoafričke zemlje mogu zaustaviti val migranata koji beže od sukoba i siromaštva.

Ministar unutrašnjih poslova Tunisa Kamel Fekih nedavno je rekao agenciji AP da su vlasti od januara do 20. jula iz mora izvukle 901 telo migranata.

Trgovci ljudima su profitirali od nestabilnosti u Libiji od svrgavanja autokrate Moamera Gadafija 2011. godine, iskorišćavajući migrante koji beže od sukoba i siromaštva da bi prešli opasnim morskim putem ka Evropi.

Tunis je od tada naširoko osuđivan od strane grupa za ljudska prava zbog odbacivanja nekih migranata u pustinjsku pograničnu oblast sa Libijom, kao i sa susednim Alžirom na severu.

Fekih je negirao bilo kakvo kolektivno proterivanje migranata, priznajući da su neke male grupe vraćene u pustinju.