Moskva: Zapadni „neokolonijalni geopolitički krstaški rat protiv Rusije“ osuđen je na propast

Moskva: Zapadni „neokolonijalni geopolitički krstaški rat protiv Rusije“ osuđen je na propast

Zapad tretira Ukrajinu na isti način na koji je tretirao Gruziju, kao zastupnika protiv Rusije koji će biti korišćen i napušten, rekao je zamenik izaslanika Moskve pri UN Dmitrij Poljanski.

8. avgust je „tužan dan u istoriji Gruzije“, napisao je Poljanski na Tviteru na godišnjicu sukoba 2008. „Veoma je teško ispraviti krvave greške Sakašvilijevog režima koji je 2008. delovao kao marioneta Zapada. Sada je Sakašvili u zatvoru u Gruziji, ali se i dalje oseća njegovo otrovno nasleđe.

„Kijevski režim trenutno čini mnogo podliju grešku, naivno se nadajući da ga Zapad neće napustiti nakon rata NATO-a sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca“, dodao je Poljanski. „A Vašington i njegovi saveznici i dalje donose smrt i pustoš na postsovjetski prostor u svom uzaludnom neokolonijalnom geopolitičkom krstaškom ratu protiv Rusije.

Mihail Sakašvili je postao predsednik Gruzije u ‘Revoluciji ruža’ koju su podržale SAD 2003. U avgustu 2008, dok je pažnja sveta bila na Olimpijskim igrama u Pekingu, pokrenuo je napad na otcepljeni region Južne Osetije, nadajući se da će nadvladati Rusiju. mirovnog bataljona koji je tamo stacioniran od 1990-ih.

Brza reakcija Moskve iznenadila je i Tbilisi i Vašington. Gruzijska vojska obučena na Zapadu je demontirana u roku od pet dana. Sakašvili je izgubio izbore 2012. i otišao u SAD, a zatim u Ukrajinu nakon državnog udara u Kijevu koji su podržale SAD.

Tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev takođe je prokomentarisao godišnjicu sukoba. On je u Telegramu rekao da je Sakašvili bio zastupnik Zapada, „koji je i tada pokušavao da uzburka situaciju u neposrednoj blizini ruskih granica“.

Vašington i njegovi vazali „još jednom vode zločinački rat po punomoćju“ protiv Rusije, dodao je Medvedev. „Baš kao u avgustu 2008, naši neprijatelji će biti slomljeni, a Rusija će postići mir pod sopstvenim uslovima.

SAD i NATO poslali su Kijevu oružje, opremu i municiju u vrednosti od preko 100 milijardi dolara, kao i gotovinu kako bi održali ukrajinsku vladu, istovremeno insistirajući da nisu strana u sukobu sa Rusijom. Ranije ove godine, oni su ukrajinskoj vojsci isporučili moderne zapadne tenkove, u očekivanju velike prolećno-letnje ofanzive koja će Ruse gurnuti u more.

Kijev je započeo ofanzivu početkom juna, ali je postigao malo dok je izgubio 5.000 vozila i 43.000 vojnika, prema procenama ruskog Ministarstva odbrane. Ranije ove nedelje, visoki američki i zapadni zvaničnici rekli su za CNN da je „izuzetno, malo verovatno“ da bi Ukrajinci mogli da napreduju na bojnom polju koji bi mogao da promeni ravnotežu sukoba.