Istraživanja sugerišu novi pristup za rak dojke otporan na lečenje

Istraživanja sugerišu novi pristup za rak dojke otporan na lečenje

Saradnička studija između LSU Health Nev Orleans School of Medicine, Univerziteta u Ročesteru i Cellestia Biotech AG, biofarmaceutske kompanije sa sedištem u Bazelu, Švajcarska, pruža ubedljive dokaze da kombinovanje ispitivanog oralnog leka sa lekovima standardne nege vraća otpornost na hormone i povećava efikasnost Rk u eksperimentalnim modelima pozitivnog na estrogenski receptor (ER+) i trostruko negativnog karcinoma dojke (TNBC), respektivno. Nalazi su objavljeni u časopisu Cancers.

CB-103 je mali molekul Notch inhibitor koji je izumeo Cellestia. Notch receptori prenose informacije sa površine ćelije na gene, a Notch signalizacija igra važnu ulogu u mnogim različitim vrstama raka, uključujući rak dojke, gde je njegovu ulogu prvobitno demonstrirala Miele laboratorija. Na osnovu njihovog prethodnog istraživanja, tim LSU Health je verovao da bi ovo jedinjenje trebalo da bude bezbedno i efikasno kod karcinoma dojke koji su otporni na estrogenske receptore i predložio je studiju za ovu indikaciju Cellestiji.

„Tokom protekle dve decenije istraženi su različiti lekovi koji ciljaju signalnu osu Notch“, primećuje stariji autor Lucio Miele, MD, Ph.D., profesor i katedra za genetiku i pomoćnik dekana za translacionu nauku na LSU Health Nev Orleans School of Lek. „CB-103 je oralno aktivan lek sledeće generacije koji, za razliku od starijih lekova, direktno cilja na regulaciju gena od strane Notch-a i nudi mnogo poboljšani profil toksičnosti.

„Bezbednost i efikasnost CB-103 u naprednim, metastatskim čvrstim ili hematološkim malignitetima zavisnim od Notch-a istraženi su u multicentričnom međunarodnom kliničkom ispitivanju faze I/II“, dodaje dr Samarpan Majumder, docent Genetika na Medicinskom fakultetu LSU Health Nev Orleans i jedan od starijih autora rada. „CB-103 je bezbedan i dobro se toleriše, pokazuje minimalnu gastrointestinalnu toksičnost, za razliku od prethodnih Notch inhibitora.

Uprkos nedavnom napretku u lečenju karcinoma dojke pozitivnih na estrogenske receptore, na kraju se razvija endokrina rezistencija. Dostupne terapije druge linije su umereno efikasne, ali mogu imati značajnu toksičnost, a terapije treće linije su uglavnom neefikasne.

Trostruko negativan rak dojke je agresivni podtip raka dojke koji čini 15-25% svih dijagnoza raka dojke u zapadnim zemljama. Pacijenti sa ranim TNBC imaju dva do tri puta veći rizik od recidiva bolesti i smrti u prve tri godine nakon dijagnoze. TNBC nesrazmerno pogađa mlade žene u premenopauzi i Afroamerikanke.

„Naši translacioni podaci će poslužiti kao osnova za planirana klinička ispitivanja u kojima ćemo kombinovati CB-103 sa antiestrogenskom terapijom kod ER+ karcinoma dojke i sa taksanima kao što su taksol ili docetaksel u TNBC-u“, zaključuje dr Majumder.