Antibakterijski virus lečio je infekcije otporne na antibiotike sa stopom uspeha od 86,6%

Antibakterijski virus lečio je infekcije otporne na antibiotike sa stopom uspeha od 86,6%

Nova međunarodna studija koju je sproveo Izraelski centar za terapiju fagom (IPTC) koju su vodili prof. Ran Nir-Paz sa medicinskog centra Hadasa Hebrejskog univerziteta i prof. Ronen Hazan sa Fakulteta stomatološke medicine na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, koristeći fag PASA16 na saosećajnu osnovu za lečenje teških infekcija Pseudomonas aeruginosa, pokazao je obećavajuće rezultate sa stopom uspeha od 86,6%.

Ovo istraživanje u kojem je učestvovalo 16 pacijenata sa upornim infekcijama predstavlja najveće te vrste i donosi ohrabrujuće nalaze. Uspeh studije pokazuje potencijalnu efikasnost terapije fagom PASA16 u borbi protiv izazovnih infekcija Pseudomonas aeruginosa, utirući put budućim kliničkim ispitivanjima i podstičući dalje istraživanje fagne terapije kao alternativnog i pomoćnog pristupa protiv infekcija otpornih na antibiotike. Rad je objavljen u časopisu Med.

Fagoterapija, upotreba specifičnih antibakterijskih virusa protiv infekcija, privukla je pažnju kao kritičan dodatak konvencionalnim antibioticima, iako su klinička ispitivanja u ovoj oblasti bila ograničena. Međutim, nedavni slučajevi saosećajne terapije fagom pokazali su potencijal, iako sa oskudnim dokazima o lečenju teških infekcija.

Ova studija baca svetlo na potencijalnu ulogu faga u kombinaciji sa antibioticima u borbi protiv teško lečivih infekcija P. aeruginosa koje nisu reagovale na konvencionalne tretmane.

Pre lečenja, svi izolati P. aeruginosa od pacijenata su testirani i tretman je personalizovan za one za koje je utvrđeno da su osetljivi na PASA16 fag. Tokom tretmana PASA16 fagom, primećeni su samo manji neželjeni efekti, koji su bili izvodljivi. Zanimljivo je da je 13 od 15 pacijenata sa dostupnim podacima postiglo povoljan klinički ishod, što je rezultiralo impresivnom stopom uspeha od 86,6%.

Ovo naglašava potencijal kombinovanja PASA16 faga sa antibioticima kao obećavajući pristup za pacijente sa prethodno neuspešnim tretmanima. Trajanje lečenja je trajalo od osam dana do šest nedelja (većina od oko dve nedelje), sa režimima od jednog do dva puta dnevno, što je nudilo vremenski efikasnu opciju.

U zaključku, ova serija slučajeva saosećajne upotrebe pokazuje potencijalnu efikasnost PASA16 fagne terapije u borbi protiv teških infekcija Pseudomonas aeruginosa. Izlažući potencijalne kliničke protokole, ova studija utire put za buduća ispitivanja. Uočeni uspeh podstiče dalje istraživanje i istraživanje fag terapije kao alternativnog i komplementarnog pristupa u borbi protiv infekcija otpornih na antibiotike.

Profesor Ran Nir-Paz, ko-vodeći istraživač studije na IPTC-u Medicinskog centra Hadassa Hebrev Universiti, izrazio je uzbuđenje zbog nalaza, rekavši: „Ushićeni smo obećavajućim rezultatima naše studije koja koristi fag PASA16 za lečenje jake Pseudomonas aeruginosa Ovo revolucionarno istraživanje pruža nadu za pacijente sa upornim infekcijama i naglašava potencijal terapije fagom kao vredne alternative konvencionalnim antibioticima u borbi protiv patogena otpornih na antibiotike.“

Prof. Ronen Hazan, ko-vodeći istraživač IPTC-a, takođe šef Instituta za bioistraživanje Fakulteta za stomatološku medicinu na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, rekao je: „Ohrabreni smo nalazima. Stopa uspešnosti studije od 86,6% nudi nadu za pacijente sa upornim infekcijama i naglašava potencijal terapije fagom kao alternativom za borbu protiv patogena otpornih na antibiotike.“

P. aeruginosa je vrsta bakterije koja se obično nalazi u životnoj sredini, kao što su zemljište, voda i biljke, i kao deo bakterija koje žive u ljudima. To je i patogen i oportunističke bakterije, koje izazivaju infekcije kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili osnovnim zdravstvenim stanjima. Poznata po svojim potencijalno komplikovanim i po život opasnim infekcijama, P. aeruginosa predstavlja izazove u zdravstvenim ustanovama.

Ove infekcije mogu biti od blage do teške, zahvatajući različite delove tela, uključujući pluća, urinarni trakt, kožu i rane. To je čest uzrok bolničkih infekcija, posebno kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom ili onih koji koriste mehaničku ventilaciju ili invazivne uređaje. Sposobnost bakterija da formira zaštitne biofilmove ometa lečenje, ponekad zahtevajući kombinaciju antibiotika i alternativnih terapija kao što je terapija fagom. Stroge mere kontrole infekcije u zdravstvenim ustanovama su od suštinskog značaja za suzbijanje njegovog postojanosti.

Studija je sakupila sveobuhvatne kliničke podatke o 15 od 16 pacijenata lečenih fagom PASA16, procenjujući njegovu efikasnost u lečenju infekcija. Fag, koji je besplatno obezbedila američka kompanija za fage „Adaptive Phage Therapeutics“, davan je različitim metodama, uključujući intravensku, lokalnu primenu na mestu infekcije i lokalnu upotrebu. Podaci su uglavnom obuhvatali pacijente sa osteoartikularnim infekcijama i infekcijama povezanim sa stranim uređajima.

Kako se borba protiv rezistencije na antibiotike nastavlja, ova serija slučajeva saosećajne upotrebe predstavlja značajan korak napred u istraživanju terapije fagom kao potencijalnog rešenja za pacijente sa teškim infekcijama P. aeruginosa.

Terapija fagom se ponovo pojavila kao potencijalno rešenje za infekcije otporne na antimikrobne lekove i infekcije koje se ne rešavaju, pošto fagi specifično ciljaju druge mikroorganizme. Iako su primenjeni slučajevi saosećajne upotrebe za terapiju fagom, klinička ispitivanja su i dalje ograničena.

Ova studija izveštava o najvećoj seriji slučajeva uzastopnih pacijenata sa teškim infekcijama P. aeruginosa koji su primali saosećajni tretman korišćenjem jednog specifičnog faga, PASA16. Svih 16 pacijenata je lečeno nakon što je dokazana osetljivost njihovog infektivnog agensa i na sam fag i u kombinaciji sa antibioticima. Nalazi studije pokazuju povoljan ishod kod preko 80% lečenih pacijenata, uz minimalne neželjene efekte. Na osnovu ovih nalaza, trebalo bi da uslede dalji slučajevi saosećajne upotrebe i razvoj protokola kliničkih ispitivanja.