Šećeri u majčinom mleku mogu pomoći u lečenju infekcija, sprečavanju prevremenih porođaja

Šećeri u majčinom mleku mogu pomoći u lečenju infekcija, sprečavanju prevremenih porođaja

Dojenje se dugo koristilo kao metod koji pomaže da novorođenčad bude zdrava i zaštićena od raznih bolesti. Ali određeni šećeri koji se prirodno nalaze u majčinom mleku takođe mogu pomoći u sprečavanju infekcija pre nego što beba stigne.

Istraživači koji izvještavaju u ACS Central Science otkrili su da ovi šećeri mogu zaustaviti uobičajenu prenatalnu infekciju u ljudskim tkivima i trudnim miševima. Ovo bi jednog dana moglo pomoći u izbegavanju prevremenih porođaja ili komplikacija bez potrebe za dodatnim antibioticima.

Jedna od najčešćih bakterija koja može uticati na trudnoću je streptokok grupe B (GBS). Ako se ne leče, GBS infekcije mogu potencijalno dovesti do neželjenih efekata, uključujući neonatalnu upalu pluća ili prevremeno rođenje. Iako su tretmani dostupni, oni se prvenstveno oslanjaju na antibiotike, koji mogu dovesti do rezistentnih sojeva. Međutim, mnoga jedinjenja koja su već prisutna u majčinom mleku, kao što su oligosaharidi humanog mleka (HMO), prirodno imaju antibakterijska dejstva.

Prethodno, Steven Tovnsend, Jennifer Gaddi i kolege istraživali su antimikrobne efekte HMO, otkrivši da oni mogu inhibirati rast GBS in vitro i u određenim reproduktivnim ćelijama. Ali pre nego što se jedinjenja mogu koristiti za pojačavanje postojećih antibiotika ili u potpunosti postati nova terapijska opcija, istraživači treba da pokažu kako šećeri funkcionišu u mnogim tkivima i in vivo. Dakle, sada je tim želeo da istraži aktivnost HMO u GBS infekcijama kod trudnih miševa i ljudskih tkiva.

Tim je prvo analizirao zaštitne efekte HMO na ljudsko tkivo inficirano GBS, koristeći i ek vivo fetalna tkiva i organoidni model vagine. Kada su dodali mešavinu HMO dizajniranih da oponašaju sastav šećera u majčinom mleku, bakterije se nisu mogle pričvrstiti i formirati kolonije. HMO smeša je zatim testirana na trudnim miševima inficiranim GBS.

Tretirani miševi su imali relativno tipičan nivo upale, smanjen broj bakterija u nekoliko reproduktivnih tkiva i nisu imali slučajeve prevremenog porođaja, puknuća membrana ili smrti majki. Uzeti zajedno, ovi rezultati pokazuju da HMO mogu imati antimikrobne efekte bez dodatnih antibiotika. Istraživači kažu da bi ovaj rad mogao omogućiti da se ovi šećeri koriste kao održiva terapijska opcija za lečenje GBS infekcije i sprečavanje negativnih ishoda trudnoće.