Stvaranje stabala bez polena za borbu protiv polenske groznice

Stvaranje stabala bez polena za borbu protiv polenske groznice

Pollinoza, ili peludna groznica, čini nesrećnim ljude širom sveta, a polen japanskog kedra (Criptomeria japonica) je značajan uzrok patnje kod 38,8% Japanaca koji su alergični. Japanski kedar je takođe najvažnija vrsta drveta u zemlji. Jedno zrelo drvo proizvodi oko tri stotine miliona zrna polena.

Sanejoši Ueno i njegove kolege istraživali su gene potrebne za proizvodnju ove ogromne količine genetskog materijala. Prethodno istraživanje Uenoovog tima identifikovalo je gen, CJt020762, koji je izgleda neophodan za proizvodnju polena. Mutanti koji nose polomljene verzije gena uopšte ne stvaraju polen.

Sada je utvrđeno da je još jedan gen, CjTKPR1, pronađen na drugom lokusu, neophodan za proizvodnju polena. Studija je objavljena u časopisu PNAS Nekus.

Funkcionalno, CjTKPR1 je neophodan za izgradnju zida polenovog zrna. Mutantna stabla sa nefunkcionalnim verzijama ovog gena već postoje i ne proizvode skoro nikakav polen. Nokautiranje ovog gena u modelnoj biljci Arabidopsis thaliana, pirinču, duvanu i tratinčicama dovelo je do muške sterilnosti u svakom slučaju.

Prema autorima, stvaranje komercijalno uzgojenih drvoreda bez polena bilo bi jednostavno i poželjno.