Hemijska kontaminacija na Međunarodnoj svemirskoj stanici je ‘van ovog sveta’

Hemijska kontaminacija na Međunarodnoj svemirskoj stanici je ‘van ovog sveta’

Koncentracije potencijalno štetnih hemijskih jedinjenja u prašini prikupljenoj iz sistema za filtriranje vazduha na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) premašuju one pronađene u podnoj prašini iz mnogih američkih domova, otkriva nova studija.

U prvoj studiji te vrste, naučnici su analizirali uzorak prašine iz vazdušnih filtera unutar ISS-a i pronašli nivoe organskih zagađivača koji su bili viši od srednjih vrednosti pronađenih u američkim i zapadnoevropskim domovima.

Objavljujući svoje rezultate u Environmental Science & Technologi Letters, istraživači sa Univerziteta u Birmingemu, Velika Britanija, kao i NASA Glenn istraživačkog centra, SAD, kažu da bi njihovi nalazi mogli da usmere dizajn i izgradnju budućih svemirskih letelica.

Zagađivači pronađeni u „svemirskoj prašini“ uključivali su polibromovane difenil etre (PBDE), heksabromociklododekan (HBCDD), „nove“ bromirane usporivače plamena (BFR), organofosfatne estre (OPE), policiklične aromatične ugljovodonike (PAH), perfluoroalfalnu supstancu (PAH). i polihlorovani bifenili (PCB).

BFR i OPE se koriste u mnogim zemljama za ispunjavanje propisa o zaštiti od požara u potrošačkim i komercijalnim aplikacijama kao što su električna i elektronska oprema, izolacija zgrada, tkanine za nameštaj i pene.

PAH su prisutni u ugljovodoničnim gorivima i emituju se iz procesa sagorevanja, PCB-i su korišćeni u zgradama i zaptivačima prozora i u električnoj opremi kao dielektrični fluidi, dok su PFAS korišćeni u aplikacijama kao što su sredstva za zaštitu od mrlja na tkaninama i odeći. Međutim, njihov potencijalni uticaj na zdravlje ljudi doveo je do toga da su neki od njih zabranjeni ili ograničeni u upotrebi.

PCB, neki PFAS, HBCDD i Penta-Okta- i Deca-BDE komercijalne formulacije PBDE-a, klasifikovani su kao trajni organski zagađivači (POPs) prema UNEP Stokholmskoj konvenciji. Pored toga, neki PAH su klasifikovani kao karcinogeni za ljude, dok su neki OPE pod razmatranjem da ih ograniči Evropska agencija za hemikalije.

Koautor profesor Stjuart Harad, sa Univerziteta u Birmingemu, rekao je: „Naši nalazi imaju implikacije na buduće svemirske stanice i staništa, gde je možda moguće isključiti mnoge izvore zagađivača pažljivim izborom materijala u ranim fazama projektovanja i izgradnje.

„Dok su koncentracije organskih zagađivača otkrivenih u prašini sa ISS-a često premašivale srednje vrednosti pronađene u kućama i drugim zatvorenim sredinama širom SAD-a i zapadne Evrope, nivoi ovih jedinjenja su generalno bili u granicama pronađenim na Zemlji.

Istraživači primećuju da koncentracije PBDE u uzorku prašine koje spadaju u opseg koncentracija otkrivenih u kućnoj prašini u SAD-u mogu odražavati upotrebu na ISS-u neorganskih FR kao što je amonijum dihidrogen fosfat da bi se tkanine i trake učinili otpornim na plamen. Oni veruju da je upotreba komercijalno dostupnih artikala koji se donose na brod za ličnu upotrebu astronauta, kao što su kamere, MP3 plejeri, tablet računari, medicinski uređaji i odeća, potencijalni izvori mnogih otkrivenih hemikalija.

Vazduh unutar ISS-a konstantno cirkuliše sa osam do 10 promena na sat. Dok dolazi do uklanjanja CO 2 i gasovitih tragova zagađivača, stepen do kojeg se ovim uklanjaju hemikalije kao što su BFR nije poznat. Visok nivo jonizujućeg zračenja može ubrzati starenje materijala, uključujući razlaganje plastičnih proizvoda na mikro i nanoplastiku koja se prenosi vazduhom u okruženju mikrogravitacije. Ovo može dovesti do toga da se koncentracije i relativna količina PBDE, HBCDD, NBFR, OPE, PAH, PFAS i PCB-a u ISS prašini značajno razlikuju od onih u prašini iz zemaljskih unutrašnjih mikrookruženja.

Naučnici su merili koncentracije niza ciljanih hemikalija u prašini sakupljenoj sa ISS-a. U okruženju mikrogravitacije, čestice lebde u skladu sa obrascima protoka ventilacionog sistema, na kraju se talože na površinama i usisima vazduha.

Zasloni koji pokrivaju ISS HEPA filtere akumuliraju ove ostatke, zahtevajući nedeljno usisavanje da bi se održala efikasna filtracija. Materijal u vakuumskim vrećama ISS sastoji se od čestica koje su se ranije prenosile u vazduhu, dlačica odeće, kose i drugih ostataka koji su generalno identifikovani kao prašina iz kabine svemirskog broda. Neke vakumske vreće vraćene su na Zemlju radi proučavanja ove jedinstvene prašine, a mali uzorak je poslat na Univerzitet u Birmingemu radi analize u studiji.