Fitbitovi dobro hvataju cirkadijalne ritmove, ali ne i vreme spavanja

Fitbitovi dobro hvataju cirkadijalne ritmove, ali ne i vreme spavanja

Fitbit uređaji pružaju precizna merenja cirkadijalnih ritmova korisnika ili ciklusa aktivnosti odmora, ali potcenjuju mere spavanja, prema istraživačima sa Univerziteta Teksas u Ostinu i Univerziteta Teksas M.D. Anderson Cancer Center u Hjustonu.

Nalazi pokazuju da je efikasnost uređaja koji se obično koriste uporediva sa istraživačkim uređajima koji se moraju izdati i puniti u laboratoriji. Upotreba Fitbit-a i drugih komercijalnih nosivih uređaja mogla bi proširiti obim budućih zdravstvenih istraživanja na širu populaciju, uključujući starije odrasle osobe.

„Široko dostupan komercijalni proizvod koji mnogi ljudi poseduju može se koristiti za merenje ciklusa mirovanja sa preciznošću“, rekao je profesor psihologije UT i šef odeljenja David Schnier, jedan od autora studije. „Ovo je bilo tačno i za mlađe i za starije grupe odraslih. Ovo poslednje je važno jer su istraživanja pokazala da promene u cirkadijalnim ritmovima povezanim sa starenjem mogu biti osetljive kako na kognitivni pad, tako i na ranjivost demencije.“

Fitbitovi i slični uređaji za praćenje zdravlja postali su popularniji tokom protekle decenije, ali postoje retki podaci o njihovoj preciznosti, posebno kod starijih osoba. U studiji objavljenoj u Smart Health, autori su uporedili dva popularna Fitbit uređaja sa Activatch 2.0 – poznatom, pouzdanom metodom za merenje obrazaca aktivnosti van laboratorije tokom više dana – u beleženju dnevnih ciklusa aktivnosti odmora i vremena spavanja kod mladih (starosti 18-30) i starijih odraslih (60-89 godina).

Učesnici su nosili Activatch i jednu od opcija Fitbit na suprotnim zglobovima 10-14 dana dok su obavljali svoje normalne aktivnosti. Takođe su vodili dnevne dnevnike spavanja. Preciznost Fitbita bila je uporediva sa Activatch-om za cikluse odmora i aktivnosti, ali je imala tendenciju da potcenjuje i ukupno vreme spavanja i vreme koje je potrebno korisnicima da zaspu. Ovo neslaganje može biti zbog preosetljivosti uređaja na kretanje ili algoritama koje koriste za otkrivanje sna.

Rezultati sugerišu da iako se mere spavanja i dalje najbolje beleže korišćenjem Activatch tehnologije, Fitbits bi se mogli iskoristiti za buduće studije ciklusa odmora i aktivnosti. Rastuća sveprisutnost Fitbita, zajedno sa lakoćom punjenja ovih uređaja (Actiwatch se mora vratiti u laboratoriju na punjenje nakon 30 dana), čini ih potencijalno korisnim alatima za procenu zdravlja u većoj i raznovrsnijoj populaciji.

„Ovi nalazi podržavaju korišćenje Fitbit-a ili drugih komercijalnih opsega aktivnosti kao važnog alata za praćenje ciklusa mirovanja ‘u divljini’“, rekao je Šnjer. „Promene u ovim ciklusima mogu ukazivati na uznemirenost ili promene u kognitivnom funkcionisanju kod starijih odraslih osoba.“