Visok nivo proteina srčanog udara povezan sa povećanim rizikom od smrti iz bilo kog uzroka

Visok nivo proteina srčanog udara povezan sa povećanim rizikom od smrti iz bilo kog uzroka

Visok nivo troponina – proteina koji se obično koristi da isključi mogućnost srčanog udara kod pacijenata sa bolom u grudima – može signalizirati povećan rizik od smrti iz bilo kog uzroka u narednih nekoliko godina, čak i u odsustvu poznatih ili sumnjivih kardiovaskularnih bolesti. bolesti, sugeriše istraživanje objavljeno na mreži u časopisu Heart.

Ovo otkriće navodi istraživače da sugerišu da bi troponin stoga mogao imati ulogu opštijeg indikatora srednjoročnog preživljavanja.

Visoki nivoi srčanog troponina se često vide kod bolničkih pacijenata koji nemaju specifične znake srčanog udara, ali klinički značaj ovoga nikada nije bio jasan, kažu istraživači.

Da bi ovo dalje istražili, pratili su preživljavanje 20.000 bolničkih pacijenata koji su imali test krvi na troponin iz bilo kog razloga između juna i avgusta 2017. u velikoj nastavnoj bolnici, bez obzira na prvobitnu kliničku indikaciju. Njihova prosečna starost bila je 61 godina, a više od polovine (53%) su bile žene.

Skoro polovina (9345; 47%) bila je ambulantna; skoro četvrtina (4947; 25%) je bila na stacionarnom lečenju; a 28,5% (5708) su bili pacijenti hitne pomoći. Više od 90% njih (18.282) nije imalo kliničke indikacije za ispitivanje srčanog troponina. U preostalih 9% (1718), lekari su tražili test iz kliničkih razloga.

Srčani troponin je bio visok kod 1085 (nešto manje od 5,5%) pacijenata. Nekih 1782 (9%) pacijenata umrlo je nakon godinu dana, a ukupno 2825 (14%) je umrlo nešto više od 2 godine (809 dana) kasnije. Pacijenti su imali skoro 4 puta veću verovatnoću da će umreti ako im je rezultat testa srčanog troponina bio visok (45%) u odnosu na one čiji su rezultati testa bili u granicama normale (12%).

Dalja analiza koja uzima u obzir starost, pol, lokaciju bolnice i funkciju bubrega otkrila je da je abnormalno visok nivo srčanog troponina nezavisno povezan sa 76% povećanim rizikom od smrti, ne samo od kardiovaskularnih bolesti, već i od drugih uzroka.

U stvari, najčešći uzrok smrti bio je rak (1308;46%), a zatim kardiovaskularne bolesti (363;13%).

Nakon isključivanja smrtnih slučajeva koji su se desili u roku od 30 dana, parametar koji se koristio za definisanje verovatnoće da je to povezano sa razlogom njihovog boravka u bolnici, veza između srčanog troponina i povećanog rizika od smrti je i dalje prisutna. Ovo ukazuje da ova povezanost nije bila vođena isključivo kratkoročnim rizikom od smrti, ističu istraživači.

Ovo je opservaciona studija, i kao takva, ne mogu se izvući nikakvi čvrsti zaključci o uzrocima i posledicama, uz koje istraživači priznaju nekoliko ograničenja.

To uključuje činjenicu da je studija sprovedena u jednoj bolnici i da potencijalno uticajni faktori, kao što su lične pozadinske informacije i istovremeni uslovi, nisu bili poznati.

Čini se biološki nevjerovatnim da sam nivo srčanog troponina predstavlja povećan rizik od smrti, a vjerovatnije je da predstavlja širok spektar zdravstvenih problema, uključujući one koji još uvijek nisu dijagnosticirani, koji povećavaju rizik, kažu istraživači.

„Ova studija sugeriše da [srčani troponin] može imati opštiju ulogu kao marker srednjoročne prognoze izvan [srčanog udara]“, zaključuju oni.

„Potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi u višestrukim okruženjima i da bi se procenilo da li bilo koja intervencija može da prilagodi pokazani povećani rizik“, dodaju oni.