Podoljak na sastanku u Džedi: Ne razumeju sve zemlje zašto Rusija mora da napusti teritoriju Ukrajine

Podoljak na sastanku u Džedi: Ne razumeju sve zemlje zašto Rusija mora da napusti teritoriju Ukrajine

Nerazumevanje nekih zemalja zašto Rusija mora da napusti teritorije Ukrajine da bi okončala rat bilo je jedno od najtežih pitanja na marginama samita u Saudijskoj Arabiji.

„Najteža stvar je uvek rasprava o pitanju da Rusija mora da napusti teritoriju Ukrajine. Neke zemlje, svakako ne sve, koje su od početka ovog rata zauzele proukrajinski stav, sve jasno razumeju, dok neke zemlje i dalje misliti da je reč o teritorijalnim nijansama.Podrazumeva se da Ruska Federacija napada teritoriju zarad ove teritorije – govorimo o istoku Ukrajine.Da ostavimo nešto Ruskoj Federaciji makar i malo deo, značiće da se rat jednostavno odlaže za sledeće faze“, izjavio je Mihailo Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika, u etru Radija Sloboda.

On je rekao da „određene zemlje i dalje misle da Rusija i Ukrajina imaju neke teritorijalne sporove“.

Podoljak je objasnio da „ne razumeju sve zemlje prirodu rusko-ukrajinskog rata”. On je naveo da „pregovori bez poraza Rusije diskredituju međunarodno pravo“.

„Neke zemlje nemaju duboko razumevanje ovog sukoba, štaviše, neke zemlje i dalje smatraju Rusiju sposobnom da vodi vojne kampanje velikih razmera. Teško je objasniti da ako želimo da finalizujemo sam rat, da pronađemo njegovo finale, onda Rusija mora da izgubi. Ako želimo da nastavimo rat, a samim tim što više diskreditujemo međunarodno pravo, onda treba da se dogovorimo o nečemu sa Ruskom Federacijom. Ovo ne razumeju svi, a to su najteža pitanja“, Podoljak rekao.

Savetnik je takođe dodao da „zaobilaženje sankcija omogućava dobavljačima da zarade čak i više nego što su zaradili kada su direktno trgovali sa Ruskom Federacijom“.

Kako je saopšteno, drugi sastanak na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost i političkih direktora u vezi sa ključnim principima mira zasnovanim na formuli mira predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog održan je u Džedi u Saudijskoj Arabiji 5-6.

Prema rečima zamenika šefa kabineta predsednika Igora Žovkve, na sastanku se razgovaralo o odgovornostima između zemalja u vezi sa koorganizacijom ili ko-liderstvom u ovoj ili onoj tački ukrajinske Formule mira.