Vatrogasci obuzdali požar u blizini špansko-francuske granice

Vatrogasci obuzdali požar u blizini špansko-francuske granice

Vatrogasci iz Španije i Francuske uspeli su u subotu da obuzdaju požar u blizini zajedničke mediteranske granice ovih zemalja, nakon što su vetrovi opalili dovoljno da lete avioni-bombarderi.

Više od 130 ljudi evakuisano je iz nekoliko sela tokom noći dok su jaki vetrovi raspirivali vatru oko Portbua, brdovitog šumskog područja na španskoj strani granice koje je popularno među turistima.

Španski šumari rekli su da je požar, koji je počeo u petak, uništio oko 573 hektara zemlje oko Portbua, koji ima prekograničnu železničku liniju do Francuske.

Zvaničnik regionalne vlade Katalonije rekao je u subotu popodne da je vatra prestala da se širi i da je naredba za evakuaciju ukinuta.

Stanovnici bi i dalje trebalo da ostanu kod kuće i izbegavaju nepotrebna putovanja, rekli su zvaničnici.

Oko 300 vatrogasaca iz Katalonije i desetak francuskih vatrogasnih ekipa udružilo se u borbi protiv požara.

Rekli su da je vetar dovoljno oslabio da omogući vodenim bombarderima i helikopterima da intervenišu, ali nisu mogli da kažu koliko bi moglo da prođe da se vatra potpuno stavi pod kontrolu.

Prognostičari su rekli da će se vetar ponovo pojačati uveče, nakon udara do 100 kilometara na sat u petak uveče.

Ranije u subotu plamen se opasno približio kućama u oblasti Lanka južno od Portbua.

Željeznički saobraćaj je ponovo pokrenut između Portbua i Figuerasa na jugu, a struja je u subotu vraćena u do 4.000 domova, rekli su zvaničnici katalonske civilne zaštite.

Regionalne vlasti saopštile su da je u toku istraga o uzroku požara.

Prošle godine je oko 500 požara uništilo više od 300.000 hektara u Španiji, što je rekord za Evropu, prema podacima Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima (Effis).

Do danas je ove godine uništeno oko 70.000 hektara, navodi Effis.