Argentinske ankete daju neznatnu prednost opoziciji uoči neizvesnih predizbora

Argentinske ankete daju neznatnu prednost opoziciji uoči neizvesnih predizbora

Argentinska opozicija ima neznatno vođstvo za predstojeće predsedničke izbore u avgustu, obično pouzdani glasnik za ishod predsedničkih izbora, ali sa mnogo birača spremnih da odbiju glasačku kutiju, rezultati su daleko od izvestan, prenosi Rojters.

„Postoji mnogo apatije“, rekao je politički analitičar Karlos Fara, koji je predvideo da će na izborima 13. avgusta biti više uzdržanih i možda praznih glasova – koji su uključeni u konačno prebrojavanje – nego na bilo kojim primarnim izborima od 2011. godine.

Većina anketa vezuje opozicioni savez desnog centra Zajedno za promene (JkC) sa blagom prednosti u odnosu na vladajuću koaliciju levog centra Unija za domovinu (UP).

Preko 10 procentnih poena zaostaje politička autsajdera Havijera Mileija, partija Liberti Advances, koja se nada da će osvojiti glasove onih koji su razočarani politikom.

Na izborima će se odlučivati o kandidatima koji će se takmičiti na izborima 22. oktobra, ali ankete se razlikuju o tome koji će kandidati osvojiti mesto u trci.

Mariel Fornoni, direktor konsultantske firme Menadžment & Fit, vidi kandidate za JkC Horasija Rodrigeza Laretu, gradonačelnika grada Buenos Ajresa, i bivšu ministarku bezbednosti Patriciju Bulrih kao vrat i vrat.

Ali druga konsultantska kuća, Analogias, vidi da Bulrih osvaja dve trećine glasova JkC, dok bi UP, dodajući glasove ministra ekonomije Serhija Mase i njegovog rivala Huana Graboa, došao na dlaku da pobedi opoziciju.

Smatra se da je verovatno da će Masa izboriti mesto na predsedničkim izborima, ali teška ekonomska kriza u zemlji favorizovala je Mileija, koji nosi „emocionalni glas“. Anketari smatraju da bi njegove pristalice mogle da favorizuju Bulriha, koji se smatra više desničarskim, na izborima u oktobru.

Ali apatija birača otežava predviđanje bilo kakvog ishoda.

„Postoji velika neizvesnost“, rekao je Fornoni. „Ovo se poklapa sa onim sa čime se suočavamo u anketama. Sedam od 10 ne želi da odgovori telefonom ili lično.“

„Ova klima apatije očigledno čini neke od glasova nestabilnijima“, dodao je Fara. „To neće biti normalni izbori sa bilo koje tačke gledišta.“