Tramp se izjasnio da nije kriv za više optužbi u slučaju poverljivih dokumenata

Tramp se izjasnio da nije kriv za više optužbi u slučaju poverljivih dokumenata

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjasnio se u petak da nije kriv po tri nove optužbe u vezi sa rukovanjem poverljivim dokumentima SAD nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine, pokazuje sudski podnesak, prenosi Rojters.

Tramp, favorit za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, takođe se odrekao prava da bude prisutan u saveznom sudu Florie zbog njegovog suđenja po tri dodatne optužbe 10. avgusta.

Akcija je usledila dan nakon što se Tramp pojavio na saveznom sudu u Vašingtonu kako bi se izjasnio da nije kriv po odvojenim optužbama da je organizovao ilegalnu zaveru da pokuša da poništi svoj izborni poraz 2020.

Tramp se sada suočava sa 40 optužbi u slučaju dokumenata nakon što je prošlog meseca prvobitno bio optužen po 37 tačaka. Njegov sobar, Volt Nauta, takođe se suočava sa novim optužbama, a tužioci su u zamenjujuću optužnicu prošle nedelje dodali trećeg optuženog i još jednog Trampovog zaposlenog, Karlosa De Oliveiru.

U petak je bilo nejasno da li će Nauta i De Oliveira biti prisutni na sudu da bi se izjasnili o krivici 10. avgusta. Njihovi advokati nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Tužioci su optužili Trampa da je uzeo stotine dokumenata koji sadrže najčuvanije tajne nacije – uključujući detalje o američkom nuklearnom programu i vojnim planovima – i da ih je nasumično čuvao na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi. Tramp je takođe pokazao poverljive informacije ljudima koji nisu bili ovlašćeni da ih vide, navodi se u optužnici.

Nauta i De Oliveira, menadžer imovine u Mar-a-Lagu, optuženi su da su pokušali da sakriju dokumente od federalnih istražitelja koji traže njihov povratak i da su pokušali da unište dokaze, uključujući snimke sigurnosnih kamera.

Tramp je u aprilu postao prvi sedeći ili bivši predsednik SAD koji se suočio sa krivičnim prijavama kada je optužen pred državnim sudom u Njujorku, optužen za falsifikovanje poslovnih zapisa da bi prikrio tajne isplate novca porno zvezdi. On se izjasnio da nije kriv.

On je u utorak po treći put optužen na saveznom sudu u Vašingtonu zbog njegovih napora da poništi poraz na predsedničkim izborima 2020. Taj slučaj i predmet sa dokumentima vodi specijalni tužilac Džek Smit.

Tužioci okruga Fulton u Džordžiji takođe ispituju Trampove napore da preokrene svoj izborni poraz 2020. u toj državi i očekuje se da će odluku o podizanju optužnice objaviti do 18. avgusta.