Prvobitno odložen, film „Barbi“ sada bi trebalo da bude objavljen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Prvobitno odložen, film „Barbi“ sada bi trebalo da bude objavljen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili su puštanje filma „Barbi“ posle tronedeljnog odlaganja zbog mogućih problema sa sadržajem, piše AP.

Zvaničnici UAE nisu objasnili kašnjenje u skriningu, koje se takođe dogodilo u drugim arapskim zemljama. Film bi sada trebalo da bude prikazan 10. avgusta, navodi se u tvitu Vok Cinemas, regionalne bioskopske kompanije.

„Savet za medije UAE dao je odobrenje za prikazivanje filma Barbi u licenciranim bioskopima UAE nakon završetka neophodnih procedura u skladu sa standardima medijskog sadržaja i starosnom klasifikacijom UAE“, saopštio je savet kasno u četvrtak.

Uključivanje transrodne glumice u film u jednu od uloga Barbi i druge poruke o LGBTK+ pitanjima može biti problem u arapskim zemljama sa muslimanskom većinom koje smatraju da su homoseksualnost i transrodni identitet suprotni islamskim verskim uverenjima.

U filmu o svetski poznatoj lutki glume Margot Robi u naslovnoj ulozi i Rajan Gosling kao Ken. Takođe ima nekoliko drugih glumaca kao što su „Barbies“ i „Kens“, uključujući Hari Nef, transrodnu glumicu iz Filadelfije, koja igra jednu od Barbika.

Varner Bros. Entertainment Inc. je odbio zahtev za komentar. Majid Al Futtaim, distributer filmova Varner Bros. na Bliskom istoku, nije bio dostupan za komentar.

U junu prošle godine, UAE i druge arapske zemlje su prvobitno odložile, a zatim zabranile objavljivanje „Spider-Man: Across the Spider-Verse“, očigledno zbog uključivanja transrodne reference i odbijanja studija da je cenzuriše.