U Moldaviji poslanici raspuštenog „Šora“ osporili zabranu učešća na izborima

U Moldaviji poslanici raspuštenog „Šora“ osporili zabranu učešća na izborima

Grupa poslanika već zabranjene u Moldaviji oligarhijske partije „Šor“ uputila je žalbu Ustavnom sudu zemlje u petak, tražeći da blokira nacrt zakona kojim se pripadnicima zabranjenih političkih snaga zabranjuje učešće na izborima, piše „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu stranke.

Poslanici „Šora” protestovali su zbog izmena Izbornog zakona Moldavije, prema kojima je predstavnicima neustavnih partija zabranjeno da učestvuju na izborima.

U saopštenju za javnost raspuštene stranke navedeno je da je predlog zakona koji je usvojio parlament „u suprotnosti sa principima demokratije i vladavine prava, posebno sa pravom na biranje koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

Traže da se suspenduje nacrt zakona, jer 7. avgusta počinje predizborni period za lokalne izbore koji će se održati u novembru, i da se oceni ustavnost dokumenta.

Parlament Moldavije je na sastanku 31. jula konačno odobrio nacrt zakona kojim se predviđa zabrana učešća na izborima izabranih lica iz partija koje su priznate kao neustavne.

Ustavni sud je u junu, na zahtev vlade, na osnovu činjenica o nezakonitom finansiranju i podmićivanju učesnika protesta priznao delovanje stranke „Šor” kao neustavno. Frakcija političkih snaga u parlamentu je likvidirana, ali su njeni poslanici zadržali mandate kao nezavisni.

Moldavska vlada je saopštila da Šor takođe neće moći da se registruje kao nova politička snaga koristeći približno ime.