Kina će ukinuti carine na australijski ječam kako se trgovinske veze poboljšaju

Kina će ukinuti carine na australijski ječam kako se trgovinske veze poboljšaju

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u petak da će ukinuti antidampinške i antisubvencione tarife na uvoz australijskog ječma koje su bile na snazi tri godine, što utiče na milijarde dolara trgovine, pošto dve zemlje popraviti zategnute veze, piše Rojters.

Kina i Australija su se u aprilu složile da reše spor oko uvoza ječma, pri čemu Kanbera suspenduje slučaj Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog antidampinških i kompenzacionih dažbina Pekinga na ječam, dok je Kina obećala da će ubrzati reviziju carina.

Tarife će biti ukinute počevši od subote, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine, navodeći promenu situacije na kineskom tržištu ječma bez davanja dodatnih detalja.

Odluka o ječmu stavlja u centar pažnje nekoliko preostalih australijskih proizvoda koje Kina ograničava, uključujući vino, koje se takođe suočava sa carinama, kao i nezvaničnim ograničenjima na izvoz jastoga i mesa iz određenih klanica.

„Ovaj ishod pokazuje važnost mehanizma za sporove STO u odbrani interesa australijskih proizvođača i farmera svetske klase“, navela su tri australska ministra u zajedničkom saopštenju. „Bili smo jasni da očekujemo da će sličan proces biti praćen za ukidanje dažbina na australijsko vino.

Viši analitičar Rabobanke za žitarice Denis Voznesenski rekao je da će odluka biti pozitivna za cene ječma u Australiji i da će farmeri sa ječmom kvaliteta slada posebno verovatno privući premiju u odnosu na nedavne cene.

„Tržišni igrači koji će isporučivati ječam u Kinu mogu tražiti premiju zbog rizika, jer će postojati neke zabrinutosti, ako se, na primer, Kina povuče sa svoje odluke“, rekao je on.

Australijski dolar je porastao za 0,34% na 0,65715 dolara nakon objave, popevši se na čak 0,65875 dolara ranije na sesiji, oporavljajući se od dvomesečnog minimuma koji je dostigao u četvrtak.

Izvršni direktor kompanije Grain Producers Australia Colin Bettles pozdravio je ovu odluku, nazvavši je pobedom za kineske potrošače i industriju, kao i za lokalne izvoznike.

Odnosi između dva glavna partnera u trgovini robom su se pogoršali 2020. godine nakon što je Australija pozvala na istragu o poreklu COVID-19, što je izazvalo represalije Pekinga, uključujući antidampinške dažbine na australijsko vino i ječam.

Peking je uveo carine od ukupno 80,5% na australijski ječam u maju 2020. godine, ukidajući uvoz žitarica sa najvećeg svetskog tržišta piva, u vrednosti od čak dve milijarde australijskih dolara (1,31 milijardu dolara) godišnje.

To je izazvalo zvaničnu žalbu Australije STO u decembru te godine, kao i poseban slučaj u vezi sa tarifama za vino koji se još uvek vodi.

Tenzije između Kanbere i Pekinga su se smanjile otkako je Laburistička partija levog centra osvojila vlast u Australiji prošle godine.

Kineske kupovine australijskog uglja nastavljene su u januaru nakon skoro tri godine, dok je Peking u maju takođe najavio da će ponovo početi da uvozi australijsko drvo.

Izvršni direktor kompanije Australian Grape & Vine Lee McLean rekao je da je odluka o ječmu veoma pozitivan korak za odnose zemlje sa Kinom.

„Nadamo se da bi ovo moglo da pruži obrazac za ukidanje dažbina na australijsko vino“, rekao je on.

U slučaju ječma, kineski kupci su se obratili Kanadi, Francuskoj i Argentini da zamene australijske zalihe u poslednje tri godine, dok su australijski prodavci prebacili izvoz na tržište ječma za hranu na Bliskom istoku.

Ti trgovinski tokovi će se verovatno ponovo promeniti nakon što Kina ukine carine, a očekuje se da će njeni kupci ječma početi da kupuju novi australijski usev požnjeven u oktobru da bi stigao do kraja godine.