Nema dokaza da je Rusija umešana u puč u Nigeru

Nema dokaza da je Rusija umešana u puč u Nigeru

Vlada u Rimu nema dokaza o umešanosti Moskve u vojni puč u Nijameju, rekao je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani za dnevnik La Republika u četvrtak. Previranja u Nigeru iznenadila su i SAD i Francusku, takođe je otkrio.

„Nemamo informacije o umešanosti Rusije u događaje u Nigeriji ili pripremu puča“, rekao je Tajani agenciji na pitanje da li Moskva igra neku vrstu igre u naciji Sahel. On je odbacio nigerijske demonstrante koji su nosili fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina kao „više antifrancuske nego bilo šta drugo“.

„Mnogi, možda svi u Evropi, bili su iznenađeni“ pučem, rekao je Tajani. „Niko nije znao za to, ni SAD ni Francuska. Obe zemlje imaju preko 1.000 vojnika u Nigeru i baze dronova za protivterorističke operacije. U Nigeru se trenutno nalazi 350 italijanskih vojnika koji se za sada drže u kasarni, rekao je ministar spoljnih poslova.

Nigerijske vlasti su takođe bile zaslepljene, dodao je Tajani, napominjući da je nigerijski premijer Uhumudu Mahamadou bio u Rimu na samitu UN o hrani.

Na pitanje o ulozi Rusije u regionu, rekao je da je navodno prisustvo članova Vagner grupe „druga stvar“ i da se Rusija „vešto infiltrirala u taj region godinama“.

Italija favorizuje „svaki diplomatski pokušaj da se pronađe sporazum“, rekao je Tajani za La Repubblica. „Demokratija se mora vratiti. Ali želimo da se pronađu mirna rešenja. Takođe smo uvek bili protiv predloga bilo kakve evropske vojne intervencije. Dodao je da njegova francuska koleginica Catherine Colonna „nikada“ nije razgovarala s njim o temi intervencije.

Moskva je osudila državni udar prošle srijede kao kršenje nigerijskog ustava i pozvala sve strane da se uzdrže od nasilja. EKOVAS, blok zapadnoafričkih zemalja koji podržava Zapad, uveo je sankcije hunti u Nijameju i zapretio vojnom intervencijom kako bi vratio predsednika Mohameda Bazuma na vlast. Mali i Burkina Faso rekli su da bi to takođe predstavljalo objavu rata njima.

U međuvremenu, šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin opisao je događaje u Nigeru kao opravdanu pobunu naroda protiv zapadne eksploatacije, navodeći primer uranijuma koji je isporučen u Francusku. On je tvrdio da su Nigerijce „decenijama držale u strahu“ od bandi terorista koje podržava Zapad, i da je njihovo prisustvo tada citirano da opravda raspoređivanje trupa u toj zapadnoafričkoj zemlji.