Meksički marinci pronalaze 50 kilograma dinamita u laboratoriji narko kartela

Meksički marinci pronalaze 50 kilograma dinamita u laboratoriji narko kartela

Meksički marinci pronašli su 50 kilograma dinamita skrivenog u laboratoriji za metamfetamin koju vodi narko kartel, saopštila je u četvrtak mornarica, prenosi AP.

Mornarica je saopštila da je eksploziv možda bio namenjen za upotrebu u „minama i eksplozivnim artefaktima“ kakve karteli sve češće koriste za napad na osoblje za sprovođenje zakona u Meksiku.

„Mogao bi da se koristi za proizvodnju bombi, kao i mina i drugih eksplozivnih artefakata koji bi mogli da oštete visoko oklopna vozila“, navodi se u saopštenju Ministarstva mornarice.

Drugi eksplozivi su takođe pronađeni na tom mestu, građevini nalik pećini u severnoj državi Sinaloa. Sinaloa je sedište istoimenog narko kartela.

Marinci su takođe pronašli tri druge laboratorije za drogu u kojima se nalazi skoro jedna tona (8.620 kilograma) „skoro gotovog“ meta u racijama koje su se desile počevši od ponedeljka.

U julu je drugi narko-kartel pokrenuo koordinisanu seriju od sedam bombi na putu u zapadnom Meksiku u kojima su ubijena četiri policajca i dva civila. Guverner države Halisko rekao je da su eksplozije zamka koju je postavio kartel da ubije osoblje za sprovođenje zakona.

Dvojica mrtvih civila nalazila su se u vozilu koje je slučajno prolazilo mestom kada je eksploziv detonirao u Tlajomulku, u blizini glavnog grada države Gvadalahara. Bombe su možda bile daljinski detonirane. Bili su toliko moćni da su pocepali kratere na putu, uništili najmanje četiri vozila i ranili još 14 ljudi.

Bio je to najnoviji primer sve otvorenijeg izazova u vojnom stilu koji predstavljaju narko karteli u zemlji.

U junu je drugi kartel upotrebio auto bombu da ubije oficira Nacionalne garde u susednoj državi Gvanahuato.

Eksploziv je takođe ranio 10 vojnika u susednoj državi Mičoakan 2022. i ubio jednog civila.

Eksplozivi nisu jedina eskalacija u metodama meksičkih kartela. Borbe za kartele u državi Mičoakan uključivale su upotrebu rovova, sanduka, oklopnih automobila i dronova modifikovanih za bacanje malih bombi.