Tramp žali za „tužnim danom za Ameriku“

Tramp žali za „tužnim danom za Ameriku“

Donald Tramp je tvrdio da su politički motivisani američki tužioci pokrenuli još jedan slučaj protiv njega – treći u četiri meseca – jer predsednik Džo Bajden ne može da ga pobedi na izborima 2024.

„Ovo je veoma tužan dan za Ameriku“, rekao je Tramp novinarima u četvrtak nakon što se izjasnio da nije kriv po četiri optužbe za krivična dela koja proizilaze iz njegovih navodnih napora da poništi Bajdenovu pobedu na izborima 2020. Njegovo pojavljivanje na sudu takođe je označilo njegov povratak u Vašington, za koji je rekao da je sada narušen „prljavinom i propadanjem“. Dodao je: „Ovo nije mesto koje sam napustio. To je veoma tužna stvar za videti.“

Tramp se već suočio sa federalnom optužnicom u vezi sa njegovim navodnim zloupotrebom poverljivih dokumenata, kao i sa slučajem u Njujorku u kojem je u aprilu optužen za davanje lažnih izjava u svojoj poslovnoj evidenciji. On je prvi američki predsednik koji je krivično optužen nakon što je napustio funkciju.

Tramp je naveo izborne ankete 2024. kao motivaciju za podizanje optužnica protiv njega. „Ovo je progon političkog protivnika“, rekao je on pre nego što je ušao u svoj avion da napusti Vašington.

„Ovo nikada nije trebalo da se desi u Americi“, dodao je on. „Ovo je progon osobe koja vodi veoma, veoma značajno na republikanskim predizborima i prednjači Bajdena mnogo, pa ako ne možete da ga pobedite, gonite ga ili gonite. Ne možemo dozvoliti da se ovo desi u Americi.”