Apple vidi nastavak pada prodaje, pad akcija od 2%

Apple vidi nastavak pada prodaje, pad akcija od 2%

Apple predviđa da će se pad prodaje nastaviti iu tekućem kvartalu, što će dovesti do pada akcija uprkos tome što je premašio ciljeve prodaje i profita na Volstritu u trećem fiskalnom kvartalu, piše Rojters.

Akcije Apple-a su pale za oko 2% nakon mešovitih rezultata i izgleda. Snaga u uslugama podstakla je rast profita u trećem kvartalu, ali slabija prodaja Apple-ovog najpoznatijeg uređaja, iPhone-a, od očekivane, razočarala je investitore. Rukovodioci su rekli da će se prodaja iPhone-a poboljšati, ali nisu rekli koliko.

Apple je u delikatnoj poziciji, sa svojim ukorenjenim iPhoneom koji se bori za udeo protiv Android rivala na zrelom tržištu, dok njegov sledeći veliki proizvod – Vision Pro slušalice mešovite realnosti najavljene u junu – još uvek nisu u rukama potrošača.

Apple je saopštio da je prodaja u trećem fiskalnom kvartalu završenom 1. jula pala za 1,4% na 81,8 milijardi dolara, a zarada po akciji porasla je 5% na 1,26 dolara. To je premašilo očekivanja analitičara od 81,69 milijardi dolara i 1,19 dolara po akciji, prema podacima IBES-a iz Refinitiva. Slabija prodaja iPhone-a bila je uravnotežena snažnom prodajom u segmentu usluga koji sadrži Apple TV+ i prodajom u Kini koja je porasla za 8% u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni finansijski direktor Apple-a Luka Maestri rekao je da kompanija očekuje učinak prihoda u odnosu na prethodnu godinu u četvrtom fiskalnom kvartalu kompanije koji se završava u septembru sličan padu koji je kompanija prijavila u četvrtak. Ta prognoza prodaje je ispod očekivanja analitičara o približno ravnoj prodaji u četvrtom fiskalnom kvartalu od 90,19 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Apple je odredio bruto maržu profita u septembarskom kvartalu na 44% do 45%, dok su analitičari u proseku očekivali 43,4%, prema podacima Refinitiva.

Apple-ova potrošnja na istraživanje i razvoj takođe je dostigla 22,61 milijardu dolara za fiskalnu godinu do sada, što je oko 3,12 milijardi dolara više nego u ovom trenutku prethodne godine.

Glavni izvršni direktor Apple-a Tim Kuk rekao je Rojtersu u intervjuu da je povećana potrošnja na istraživanje i razvoj delimično vođena radom na generativnoj veštačkoj inteligenciji, istoj oblasti koja pokreće potrošnju u drugim velikim tehnološkim kompanijama.

„Godinama smo istraživali širok spektar tehnologija veštačke inteligencije, uključujući generativnu veštačku inteligenciju. Nastavićemo da ulažemo i inoviramo i odgovorno unapređujemo naše proizvode pomoću ovih tehnologija kako bismo pomogli da se obogate životi ljudi“, rekao je Kuk. „Očigledno je da mnogo ulažemo i to se vidi u potrošnji na istraživanje i razvoj koju gledate.

Dok veliki tehnološki rivali, uključujući Microsoft (MSFT.O) i Alphabet (GOOGL.O) Gugl, troše milijarde na dvoboje četbotova i drugih AI tehnologija, Kuk je rekao da će se AI pojaviti u Apple proizvodima kao nove funkcije. Jedna takva karakteristika, rekao je on, biće sposobnost iPhone-a da transkribuje poruke govorne pošte u realnom vremenu, počevši od ove jeseni.

U međuvremenu, činilo se da je Apple nadmašio ono što je bilo najslabije tržište pametnih telefona u Kini za skoro deceniju. Ukupna prodaja pametnih telefona opala je za 8% u Kini u drugom kalendarskom kvartalu na najniže nivoe od 2014, prema Counterpoint Research. Za razliku od toga, Kuk je rekao Rojtersu da je Apple-ova prodaja iPhone-a u Kini porasla za „dvocifrene brojeve” i da je prodaja takođe bila visoka u drugim segmentima u Kini.

To je pomoglo Appleu da poveća prodaju u svom širem kineskom regionu na 15,76 milijardi dolara, sa 14,60 milijardi dolara u prošlogodišnjem istom kvartalu.

„Ovo je zaista učinjeno privlačenjem tromesečne evidencije preklopnika na iPhone, kao i snažnom aktivnošću nadogradnje“, rekao je Kuk. „Takođe smo postavili kvartalne rekorde u Kini za nosive uređaje, kućnu i dodatnu opremu i usluge.

Apple je saopštio da je prodaja iPhone-a iznosila 39,67 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara od 39,91 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva. Kuk je rekao da je instalirana baza iPhone-a dostigla novi maksimum, ali nije naveo nikakve brojke.

„Kompanija se i dalje suočava sa preprekama izazvanim opadajućim rastom tržišta pametnih telefona“, rekao je analitičar Insajder Intellidžens Džeremi Goldman. „Sve oči su sada uprte u njegovu zaradu za bilo kakve potencijalne najave vezane za Vision Pro ili AI koje bi mogle dodatno pomeriti granice njihovog poslovnog modela.

Apple-ov segment usluga, koji uključuje Apple TV+ uslugu koja je objavila ugovor o prenosu Major League Soccer-a, imao je 21,21 milijardu dolara prihoda, u poređenju sa procenama analitičara od 20,76 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Kuk je rekao da Apple sada ima milijardu pretplatnika na svojoj platformi, koja uključuje i Appleove usluge i aplikacije trećih strana, u odnosu na 975 miliona pre kvartala.

„Prihodi od usluga su bili svetla tačka, dostigavši najveći tromesečni iznos prodaje u istoriji zahvaljujući rastućem prihodu od licenciranja pretraživanja“, rekao je Džesi Koen, viši analitičar u Investing.com.

Posao kompanije sa nosivim uređajima, koji uključuje Apple Vatch i AirPods, imao je prihod od 8,28 milijardi dolara, u poređenju sa procenama analitičara od 8,39 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Prodaja Mac-a i iPad-a iznosila je 6,84 milijarde dolara, odnosno 5,79 milijardi dolara, u poređenju sa procenama analitičara od 6,62 milijarde dolara i 6,41 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

„Skoro polovina kupaca Mac-a tokom kvartala bila je nova u proizvodu i nastavljamo da vidimo snažnu aktivnost nadogradnje na Apple Silicon“, rekao je Kuk za Rojters.