Booking povećava prognoze jer potražnja za putovanjima prkosi inflaciji

Booking povećava prognoze jer potražnja za putovanjima prkosi inflaciji

Booking Holdings je u četvrtak povećao svoje prognoze za bruto rezervacije u trećem kvartalu, pošto je zaostala potražnja za putovanjima nadmašila rastuće troškove i zabrinutost oko neizvesne ekonomije, zbog čega su njene akcije porasle za 10,25% u produženom trgovanju, prenosi Rojters.

Sada očekuje da će bruto rezervacije, koje se odnose na ukupnu dolarsku vrednost svih turističkih usluga koje rezervišu klijenti, porasti za nešto više od 20%, u odnosu na ranija očekivanja niskog rasta tinejdžera.

Kompanija takođe procenjuje da će zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) biti 20% veća nego prošle godine.

Poslednjih nekoliko kvartala, ukidanje ograničenja pandemije koristilo je hotelskim operaterima kao što su Marriott International i Hilton Vorldvide Holdings.

Ali izgleda da potražnja za domaćim putovanjima u SAD omekšava i kompanije koje su tamo više izložene, kao što je Airbnb, gube posao jer se sve više kupaca odlučuje za odmor u inostranstvu.

Booking, čije je najveće tržište Evropa, prošao je bolje, nadmašivši ciljeve Volstrita za profit u drugom kvartalu.

Rezervisana noćenja soba za kvartal koji je završena junom porasla su za 9% u odnosu na prošlu godinu, dok su bruto rezervacije putovanja skočile za 15%.

„Videli smo da se ovi snažni trendovi nastavljaju u julu i trenutno se pripremamo za ono što očekujemo da će biti rekordna letnja sezona putovanja u trećem tromesečju“, rekao je izvršni direktor Glen Fogel u izjavi.

U julu su rezervacije u Aziji porasle za 45% na godišnjem nivou, što je dovelo do većine rasta, dok su SAD bile srednje jednocifrene.

Prihodi Booking-a porasli su 27% na 5,46 milijardi dolara, u poređenju sa očekivanjima analitičara od 5,17 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Veći prihodi više nego nadoknađuju povećanje troškova marketinga i rada.

Booking je objavio korigovani profit po akciji od 37,62 dolara, daleko iznad očekivanja od 28,90 dolara po akciji.