Ukrajina dobija od Kanade prenosne sisteme za stabilizaciju teško povređenih

Ukrajina dobija od Kanade prenosne sisteme za stabilizaciju teško povređenih

Ministarstvo zdravlja dobilo je od Vlade Kanade i Kanadsko-ukrajinske fondacije 100 prenosivih sistema za stabilizaciju teško povređenih tokom transporta u bolnice i pružanje hitne medicinske pomoći na mestu incidenta, objavio je na Fejsbuku zamenik ministra zdravlja Ukrajine, glavni državni sanitarni lekar Ihor Kuzin, prenosi Ukrinform.

Kuzin je primetio da se integrisane jedinice za održavanje života, zbog svoje male težine (18 kg), lako nose. Jedan takav uređaj zamenjuje nekoliko stacionarnih sistema koji se koriste u jedinicama intenzivne nege.

Prenosni sistemi će biti raspoređeni između tačaka za stabilizaciju, timova hitne medicinske pomoći i jedinica za reagovanje na katastrofe

Prema njegovim rečima, to će omogućiti praćenje vitalnih funkcija pacijenata i obezbediti veštačku ventilaciju pluća za ranjenike u teškim uslovima, održati zdravstvene pokazatelje pacijenata i sprečiti komplikacije tokom transporta do zdravstvenih ustanova ili prilikom medicinske evakuacije vazdušnim putem.

„Pošto rakete uništavaju zdravstvenu infrastrukturu, napadaju civilne objekte, povređenima i teško povređenima je potrebna hitna medicinska pomoć, posebno tokom evakuacije ili transporta od mesta napada do bolnice. Zbog toga su prenosivi sistemi za održavanje života izuzetno neophodni u fazi hitne medicinske pomoći i pomoći će da se spasu životi“, naglasio je glavni državni sanitarni lekar.

On je zahvalio međunarodnim partnerima na pouzdanoj podršci i jačanju ukrajinskog medicinskog fronta.

Kako je Ukrinform ranije izvestio, još 40 vozila hitne pomoći, koje je kupio Medical Procurement SE sredstvima kampanje United24, biće raspoređeno po regionima.