Diplomate posećuju izbeglički kamp u Keniji koji dobija žito iz Ukrajine

Diplomate posećuju izbeglički kamp u Keniji koji dobija žito iz Ukrajine

Ukrajinske diplomate obavile su radni put u izbegličkom kampu Kakuma na severu Kenije, čiji stanovnici poslednja četiri meseca dobijaju pšenicu obezbeđenu u okviru inicijative „Zrno iz Ukrajine”, saopštila je pres služba ambasade Ukrajine u Keniji, preneo je Ukrinform.

Pšenica je ključni element izbegličke „korpe hrane“, navodi se u izveštaju. Odgovarajuća pošiljka od 25.000 tona pšenice isporučena je u Keniju 20. marta 2023. godine.

„Pšenica obezbeđena u okviru programa „Zrno iz Ukrajine“ održava pravilan obrok i obezbeđuje dostojanstven život za stanovnike kampa Kakuma četiri uzastopna meseca“, napisalo je diplomatsko predstavništvo.

Ambasada je navela da je izbeglički kamp Kakuma, koji se nalazi u okrugu Turkana na severu Republike Kenije, osnovan 1992. godine. Jedan je od najvećih u Keniji. Oko 300.000 građana raznih afričkih zemalja dobilo je privremeno sklonište na tom mestu. Funkcionisanje kampa u velikoj meri zavisi od podrške OOH Svetskog programa za hranu i pomoći zemalja donatora, uključujući Ukrajinu.