Bela kuća: Visoki ruski zvaničnik predložio Severnoj Koreji da poveća prodaju municije Moskvi

Bela kuća: Visoki ruski zvaničnik predložio Severnoj Koreji da poveća prodaju municije Moskvi

Bela kuća je u četvrtak saopštila da su američki obaveštajni zvaničnici utvrdili da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao prošle nedelje sa severnokorejskim zvaničnicima tokom posete Pjongjangu o povećanju prodaje municije Moskvi za njen rat u Ukrajini, piše AP.

Šojgu je nastupio tokom posete Severnoj Koreji povodom događaja povodom 70. godišnjice primirja koje je zaustavilo borbe u Korejskom ratu 1950-53, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je Šojgua da predvodi rusku delegaciju na komemoraciji.

Bajdenova administracija kaže da je Šojguov predlog za pooštravanje saradnje sa Severnom Korejom podvukao da je Kremlj postao oslonjen na tu zemlju, kao i na Iran, u pogledu oružja koje mu je potrebno za borbu protiv Ukrajine. Severna Koreja i Iran su uglavnom izolovani na međunarodnoj sceni zbog svojih nuklearnih programa i podataka o ljudskim pravima.

„Ovo je još jedan primer koliko je gospodin Putin postao očajan jer je njegova ratna mašina pogođena sankcijama i kontrolom izvoza“, rekao je Kirbi. „On prolazi kroz ogromnu količinu inventara kako bi pokušao da potčini Ukrajinu, i poseže za zemljama poput Severne Koreje, poput Irana, i svakako pokušava da dopre do Kine da dobije podršku za svoju ratnu mašinu.

Bela kuća je u martu saopštila da je prikupila obaveštajne podatke koji su pokazali da Rusija želi da posreduje u dogovoru o hrani za oružje sa Severnom Korejom, u kojem će Moskva obezbediti Severu potrebnu hranu i druge namirnice u zamenu za municiju iz Pjongjanga,

Krajem prošle godine, Bela kuća je saopštila da je utvrdila da je Vagner grupa, privatna ruska vojna kompanija, preuzela pošiljku oružja iz Severne Koreje kako bi pomogla u jačanju njenih snaga koje se bore u Ukrajini u ime Rusije.

I Severna Koreja i Rusija su ranije negirale optužbe SAD o oružju. Severna Koreja je, međutim, stala na stranu Rusije zbog rata u Ukrajini, insistirajući da je „hegemonistička politika“ Zapada predvođenog SAD primorala Moskvu da preduzme vojnu akciju kako bi zaštitila svoje bezbednosne interese.

Bajdenova administracija kaže da oslanjanje Kremlja na Severnu Koreju i Iran pokazuje očaj Rusije.

Bela kuća kaže da je Iran bio ključni dobavljač dronova za napade za Rusiju dok se rat u Ukrajini nastavlja i da je Moskva morala da manevriše oko sankcija koje joj sprečavaju da nabavi sofisticirane delove za izgradnju i održavanje snabdevanja oružjem.

Sjedinjene Države su dugo bile zabrinute da bi Kina mogla da obezbedi oružje Rusiji. Državni sekretar Antoni Blinken upozorio je ranije ove godine da su američke obaveštajne službe pokazale da Peking to vaga. Međutim, američki zvaničnici su rekli da do danas ne veruju da je Kina Moskvi obezbedila oružje.

Kineski lider Si Đinping obećao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu partnerstvo „bez ograničenja” kada su se sastali samo nekoliko nedelja pre nego što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara 2022.

Bajdenova administracija je u više navrata objavljivala nalaze obaveštajnih službi tokom rata koji imaju za cilj da pokažu da Rusija ima ograničene mogućnosti da joj pomogne u snabdevanju oružjem.