Kiparske mačke da dobiju lekove za COVID

Kiparske mačke da dobiju lekove za COVID

Neiskorišćeni lekovi protiv koronavirusa za ljude biće dostupni za lečenje mačaka na Kipru, gde hiljade umiru od mačjeg COVID-a, objavili su zvaničnici u četvrtak.

Vlada je dala zeleno svetlo u skladu sa preporukom ministarstva poljoprivrede.

Soj koronavirusa — mačji infektivni peritonitis (FIP), koji se ne prenosi na ljude — izaziva pustoš u plodnoj populaciji mačaka na mediteranskom ostrvu.

„Mogu se staviti na raspolaganje zalihe preparata koji su korišćeni za lečenje slučajeva koronavirusa kod ljudi i koji se više ne koriste“, navodi se u saopštenju kabineta.

Lekovi u obliku anti-COVID pilula biće nabavljeni preko veterinarskih službi.

Aktivisti za zaštitu životinja upozorili su da se Kipar pretvara u ostrvo mrtvih mačaka, procenjujući da je bolest verovatno ubila veći deo milionske populacije.

Međutim, ostrvsko veterinarsko udruženje tvrdi da su izveštaji o umiranju do 300.000 mačaka preterivanje, stavljajući taj broj na manje od 10.000.

Legenda kaže da je rimska carica Helena pre oko 1.700 godina prvi put donela mačke na Kipar da se bore protiv zmija otrovnica.

Ali arheološki dokazi pripitomljavanja mačaka na ostrvu datiraju od pre 9.500 godina u neolitskom selu Šilurokambos, gde su pronađeni ostaci mačke i čoveka namerno zakopani zajedno.