Airbnb predviđa prihode u trećem kvartalu iznad procena

Airbnb predviđa prihode u trećem kvartalu iznad procena

Airbnb je u četvrtak prognozirao prihode za tekući kvartal iznad tržišnih procena, piše Rojters.

Kompanija sa sedištem u San Francisku predvidela je prihod za treći kvartal između 3,3 milijarde i 3,4 milijarde dolara, ispred prosečne procene analitičara od 3,22 milijarde dolara, prema podacima Refinitiva.

Turistički operateri su počeli da imaju koristi od snažnog oporavka međunarodnih putovanja, uz pomoć ublažavanja ograničenja pandemije i snažnog američkog dolara koji je podstakao potrošače da rezervišu letove i borave u inostranstvu.

Airbnb, koji prima većinu prihoda izvan Sjedinjenih Država, saopštio je da su prekogranična putovanja u Azijsko-pacifički region porasla za preko 80% u drugom kvartalu, u odnosu na godinu dana ranije.

„Iako je većina putovanja u Severnoj Americi i dalje domaća, videli smo nastavak snažnog rasta u odnosu na prethodnu godinu u prekograničnim noćenjima rezervisanim tokom kvartala“, navodi se u saopštenju kompanije.

Veliki hotelski operateri kao što su Marriott International i Hilton Vorldvide Holdings takođe su aludirali na porast rezervacija u inostranstvu, naglašavajući snažan apetit za putovanja.

Prošlog meseca, Airbnb je rekao da je primetio „izuzetan nivo“ potražnje za nekretninama u širem regionu Pariza, poznatom kao Il de Frans, samo godinu dana pre Olimpijskih igara sledeće godine koje će se održati u gradu.

Međutim, njegova prosečna dnevna stopa (ADR) porasla je samo 1% u drugom kvartalu, na 166 dolara, pošto je pritisak na kućne budžete zbog visoke inflacije naterao potrošače da izaberu pristupačan boravak. ADR u Severnoj Americi opao je za 1% u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije.

Bruto rezervacije porasle su 13% na 19,1 milijardu dolara, u skladu sa prosečnom procenom analitičara.

Kvartalni prihod Airbnb-a porastao je 18,1%, na 2,48 milijardi dolara, ispred procene analitičara od 2,42 milijarde dolara.

Akcije Airbnb-a pale su za 4,2% nakon zvona nakon loših kvartalnih izveštaja Spirit Airlines-a i Ekspedia ranijih dana.