Kremlj daje najnovije informacije o učešću Rusije na samitu BRIKS-a

Kremlj daje najnovije informacije o učešću Rusije na samitu BRIKS-a

Rusija će „u potpunosti učestvovati“ na predstojećem samitu BRIKS-a koji se održava u Južnoj Africi kasnije ovog meseca, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u četvrtak.

Peskov je odgovarao na pitanja o odluci indijskog premijera Narendre Modija da preskoči lično učešće na samitu i da mu se pridruži putem videa. Međutim, portparol je odbio da da bilo kakvu ocenu o takvim medijskim izveštajima. „Ne možemo da govorimo u ime premijera Indije, ali što se tiče predsednika [Vladimira] Putina, on ima za cilj da učestvuje na samitu putem video konferencije; Ministar spoljnih poslova [Sergei] Lavrov radiće na terenu. Dakle, govorimo o tome da će Rusija uzeti punopravno učešće na ovom samitu“, rekao je Peskov.

Kasnije u toku dana, kancelarija indijskog premijera odbacila je glasine o Modijevom učešću na samitu, potvrdivši da se „raduje“ putovanju u Južnu Afriku. Tokom proteklih nekoliko dana, više medija je izvestilo da je premijer odlučio da preskoči samit, navodeći kao razlog odsustvo predsednika Rusije na tom događaju.

Putinova odluka da putem videa učestvuje na samitu lidera BRIKS-a u Južnoj Africi prvi put je objavljena sredinom jula, čime su stavljene tačke na spekulacije o potencijalnoj Putinovoj poseti Južnoj Africi i mogućim pravnim implikacijama.

Južna Afrika je članica Međunarodnog krivičnog suda (ICC), koji je optužio Putina za „otmicu” ukrajinske dece još u martu, izdavši nalog za hapšenje ruskog lidera. Moskva je odbacila optužbe kao politički motivisane, neutemeljene i da dolaze iz entiteta kompromitovanog Zapada.

Zbog svog statusa, Južna Afrika bi tehnički bila obavezna da pokuša da uhapsi Putina i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu, ukoliko stigne u zemlju. Međutim, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je više puta ukazivao da nije jednostavan podvig uhapsiti stranog lidera i upozorio je da bi taj potez zapravo značio objavu „rata“ Rusiji. Na kraju, kancelarija južnoafričkog predsednika potvrdila je da su se dve nacije dogovorile da Putin neće putovati u zemlju, a umesto toga je poslao Lavrova.