Američka vojska mogla bi da stavi naoružane trupe na komercijalne brodove u Ormuskom moreuzu kako bi zaustavila zaplene Irana

Američka vojska mogla bi da stavi naoružane trupe na komercijalne brodove u Ormuskom moreuzu kako bi zaustavila zaplene Irana

Američka vojska razmatra postavljanje naoružanog osoblja na komercijalne brodove koji putuju kroz Hormuški moreuz, što bi bila nečuvena akcija koja ima za cilj da spreči Iran da zapleni i maltretira civilna plovila, izjavila su četiri američka zvaničnika. Asošijeted pres u četvrtak.

Amerika nije ni preduzela korak tokom takozvanog „Rata tankera“, koji je kulminirao borbom američke mornarice i Irana u jednodnevnoj pomorskoj bitci 1988. koja je bila najveća mornarička bitka od Drugog svetskog rata.

Iako su zvaničnici ponudili nekoliko detalja o planu, on dolazi dok su hiljade marinaca i mornara na amfibijskom jurišnom brodu USS Bataan i na desantnom brodu USS Carter Hall na putu ka Persijskom zalivu. Ti marinci i mornari mogli bi da obezbede okosnicu za svaku oružanu stražarsku misiju u moreuzu, kroz koji prolazi 20% sve svetske sirove nafte.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev agencije AP za komentar o predlogu SAD.

Četiri američka zvaničnika, koji su pod uslovom anonimnosti razgovarali o predlogu, priznali su njegove široke detalje. Zvaničnici su istakli da nije doneta konačna odluka i da se razgovori nastavljaju između američkih vojnih zvaničnika i američkih saveznika iz Zaliva u regionu.

Zvaničnici su rekli da će marinci i mornari obezbediti obezbeđenje samo na zahtev uključenih brodova.

Bataan i Carter Hall napustili su Norfolk, Virdžinija, 10. jula u misiji koju je Pentagon opisao kao „odgovor na nedavne pokušaje Irana da ugrozi slobodan tok trgovine u moreuzu Ormuz i njegovim okolnim vodama“. Bataan je prošle nedelje prošao kroz Gibraltarski moreuz u Sredozemno more na svom putu ka Bliskom istoku.

SAD su već poslale ratne avione A-10 Thunderbolt II, lovce F-16 i F-35, kao i razarač USS Thomas Hudner, u region zbog iranskih akcija na moru.

Raspoređivanje je privuklo pažnju Irana, a njegov šef diplomatije rekao je susednim zemljama da regionu ne trebaju „stranci“ koji obezbeđuju bezbednost. Iranska paravojna Revolucionarna garda pokrenula je u sredu iznenadnu vojnu vežbu na spornim ostrvima u Persijskom zalivu, uz učešće rojeva malih brzih čamaca, padobranaca i raketnih jedinica.

Obnovljena neprijateljstva dolaze u trenutku kada Iran sada obogaćuje uranijum bliže nego ikad nivoima za oružje nakon kolapsa svog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015.

SAD su takođe gonile brodove širom sveta za koje se veruje da prevoze sankcionisanu iransku naftu. Zabrinutost naftne industrije zbog još jedne zaplene od strane Irana verovatno je ostavila brod koji je navodno prevozio iransku naftu nasukan kod Teksasa jer nijedna kompanija još nije istovarila.