Delimično pomilovanje Su Ći od strane mjanmarske hunte ne znači „apsolutno ništa“, kaže sin

Delimično pomilovanje Su Ći od strane mjanmarske hunte ne znači „apsolutno ništa“, kaže sin

Delimično pomilovanje mjanmarske vladajuće vojske bivšeg lidera Aung San Su Ći u zatvoru ne znači „apsolutno ništa“, rekao je njen mlađi sin u sredu, pozivajući zapadne vlade da učine više da pojačaju pritisak na huntu, piše Rojters.

Pomilovanja za pet od 19 krivičnih dela za koja je osuđena znače da će šest godina biti ukinuta od 33-godišnje zatvorske kazne Su Ći, ali njen sin Kim Aris, koji je britanski državljanin, uporedio je taj potez sa propagandnom vežbom.

„To ni na koji način ne ide dovoljno daleko… Ceo svet zna da je vojska igrala ove igre sa propagandom, pokušavajući da povremeno izgleda bolje“, rekao je on Rojtersu u Londonu.

„To što su mojoj majci smanjili kaznu za nekoliko godina ne znači apsolutno ništa.

Mjanmar je u nemirima od početka 2021. godine, kada je vojska zbacila izabranu vladu Su Ći i obračunala protiv protivnika vojne vladavine, sa hiljadama zatvorenih ili ubijenih.

Su Ći je pobedila na izborima 2015, održanim kao deo probnih vojnih reformi, a njena stranka je ponovo pobedila 2020, pre nego što se vojska požalila na izbornu prevaru.

Ova 78-godišnja nobelovka, koja je uhapšena tokom puča, negira sve optužbe za koje je osuđena, od podstrekavanja i izborne prevare do korupcije, i uložila je žalbu.

Aris (44), mlađi sin Su Ći i pokojnog britanskog akademika Majkla Arisa, rekao je da nije imao nikakav kontakt sa svojom majkom od pre puča i da nije znao u kakvim se uslovima trenutno nalazi. Rekao je da nema proverljivih dokaza o izveštajima da je prebačena iz zatvora u kućni pritvor.

„Činjenica da ovom prilikom nisam imao nikakav kontakt čini stvar malo težim nego što je to bilo u prošlosti“, rekao je on o Su Ći, ćerki heroja nezavisnosti Mjanmara, Aung San.

Tajlandski ministar spoljnih poslova rekao je prošlog meseca da se privatno sastao sa Su Ći, što je bio redak sastanak sa stranim zvaničnikom, nakon čega je rekao da je ona dobrog zdravlja i da podržava dijalog za rešavanje krize u svojoj zemlji.

Mnoge vlade su pozvale na bezuslovno oslobađanje Su Ći i hiljade drugih političkih zatvorenika, a neke, uključujući SAD, EU i Britaniju, su sankcijama ciljale vojsku te zemlje jugoistočne Azije.

Aris je rekao da te sankcije moraju da budu „strože“ i efikasnije kako bi se zatvorile sve rupe, posebno u oblastima kao što je snabdevanje oružjem.

Aris, koji živi u zapadnom Londonu, rekao je da radi sa Vladom nacionalnog jedinstva u senci koju su formirale pristalice Su Ći i drugi protivnici vojske kako bi se povećala svest o situaciji.

Na kraju, rekao je, dijalog je bio ključan.

Ali ne vidim da će to zapravo rezultirati bilo kakvim dijalogom“, rekao je on o delimičnom pomilovanju Su Ći. „Ionako ne u doglednoj budućnosti.