Singapur pogubio trećeg zatvorenika za dve nedelje zbog trgovine drogom

Singapur pogubio trećeg zatvorenika za dve nedelje zbog trgovine drogom

Singapur je u četvrtak obesio trećeg zatvorenika za dve nedelje zbog trgovine drogom uprkos pozivima da grad-država obustavi smrtnu kaznu za zločine povezane sa drogom, prenosi AP.

Centralni biro za narkotike saopštio je da je Mohamed Šale Abdul Latif, 39-godišnji Singapurac, pogubljen u singapurskom zatvoru Čangi nakon što mu je odobren zakonski postupak. On je osuđen na smrt zbog trgovine 54 grama (1,9 unci) heroina, što je količina „dovoljna da nahrani zavisnost oko 640 nasilnika za nedelju dana“, navodi se u saopštenju.

Transformative Justice Collective, zagovornik smrtne kazne u Singapuru, rekao je da je Šale, etnički Malaj, radio kao dostavljač pre hapšenja 2016. On je osuđen 2019, ali je njegova žalba prošle godine odbačena. Grupa je rekla da je Šale na suđenju tvrdio da je verovao da isporučuje krijumčarene cigarete za prijatelja kome duguje novac, a da nije proverio sadržaj torbe jer je verovao svom prijatelju.

Sudija Višeg suda presudio je da njihove veze nisu bile dovoljno bliske da opravdaju poverenje koje je on tvrdio da ima svom prijatelju. Iako je sud utvrdio da je on bio samo kurir, Šalehu je izrečena obavezna smrtna kazna jer mu tužioci nisu izdali potvrdu da je sarađivao sa njima, navodi se u saopštenju.

Singapurski zakoni nalažu smrtnu kaznu za svakoga ko je osuđen za trgovinu više od 500 grama (17,6 unci) kanabisa i 15 grama (0,5 unci) heroina.

Šale je bio peta osoba koja je pogubljena ove godine, a 16. pogubljena zbog krivičnih dela vezanih za drogu otkako je grad-država nastavio vešanje u martu 2022, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19.

Još dvoje građana pogubljeno je prošle nedelje: Saridevi Djamani, 45, koja je u petak bila prva žena obešena u poslednjih 19 godina, zbog trgovine oko 31 gram (1 unca) heroina; i Mohamed Aziz Husein, 56, obešeni su dva dana ranije zbog trgovine oko 50 grama (1,75 unci) heroina.

Grupe za ljudska prava, međunarodni aktivisti i Ujedinjene nacije pozvali su Singapur da zaustavi pogubljenja za krivična dela narkotika i kažu da ima sve više dokaza da je to neefikasno kao sredstvo odvraćanja. Vlasti Singapura insistiraju na tome da je smrtna kazna važna za zaustavljanje potražnje i ponude droge.

Kritičari kažu da oštra politika Singapura kažnjava trgovce ljudima na niskom nivou i kurire, koji se obično regrutuju iz marginalizovanih grupa sa ranjivim tačkama. Kažu da Singapur takođe nije u korak sa trendom da se sve više zemalja udaljava od smrtne kazne. Susedni Tajland je legalizovao kanabis, dok je Malezija ove godine ukinula obaveznu smrtnu kaznu za teška krivična dela.