Ukrajina kaže da Rusi ne uspevaju da napreduju, ali da su dobro ukopani

Ukrajina kaže da Rusi ne uspevaju da napreduju, ali da su dobro ukopani

Ruske snage nisu napredovale duž linija fronta, ali su ukopane u teško miniranim oblastima koje kontrolišu, što otežava kretanje ukrajinskih trupa na istok i jug, saopštili su u sredu ukrajinski zvaničnici, piše Rojters.

Ruski izveštaji o borbama na liniji fronta kažu da je 12 ukrajinskih napada odbijeno u regionu Donjecka – žarištu ruskog napredovanja mesecima.

Veliki deo ruskih vojnih aktivnosti bio je fokusiran na vazdušne napade koji su oštetili infrastrukturu žitarica u ukrajinskoj dunavskoj luci Izmail. Ministarstvo odbrane Rusije je takođe saopštilo da su njegove snage uništile ukrajinski pomorski dron koji je pokušao da napadne ruski ratni brod koji je pratio civilni brod u Crnom moru.

Ukrajinske snage pokrenule su akciju u junu da ponovo zauzmu okupirana područja i pritiskale su se na jug prema Azovskom moru kako bi prekinule kopneni most između okupirane istočne Ukrajine i poluostrva Krim koji je aneksirao Rusiju.

Kijev takođe kaže da je ponovo zauzeo oblasti u blizini Bahmuta, grada na istoku koji su ruske snage zauzele u maju nakon višemesečnih borbi.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su ruske snage „prilično uporno pokušavale da zaustave naše napredovanje u sektoru Bahmut. Bez uspeha“.

Ruske snage, napisala je ona u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, pojačavale su rezerve i opremu u tri oblasti severnije, gde su takođe zabeležene teške borbe poslednjih nedelja.

Aleksij Danilov, sekretar Saveta bezbednosti Ukrajine, rekao je da su ruske snage imale dovoljno vremena u mesecima okupacije da pripreme odbranu i postave velika minska polja.

„Neprijatelj se veoma temeljno pripremio za ove događaje“, rekao je on nacionalnoj televiziji. „Broj mina na teritoriji koju su naše trupe ponovo zauzele je krajnje lud. U proseku ima tri, četiri, pet mina po kvadratnom metru.“ Danilov je ponovio tvrdnje predsednika Volodimira Zeleskog da bi napredovanje, iako sporije nego što se očekivalo, moglo ne žurite jer su ljudski životi u pitanju.

„Niko ne može da nam postavlja rokove, osim nas samih… nema fiksnog rasporeda“, rekao je on. „Nikada nisam koristio termin kontraofanziva. Postoje vojne operacije i one su složeno teške i zavise od mnogo faktora.

Ministar odbrane Rusije, u svom izveštaju o borbama,

rekao je da su ukrajinske snage napravile neuspešne pokušaje da napreduju u nekoliko sektora u južnim i severnim delovima Donjecke oblasti.

Takođe se navodi da su ruske snage pokrenule napade na gradove oko Bahmuta, uključujući Kurdjumovku na južnim rubovima grada i Časiv Jar, prvi veći grad na zapadu.