Meksiko kaže da je telo primećeno u blizini plutajućih barijera u reci Rio Grande preko puta Teksasa

Meksiko kaže da je telo primećeno u blizini plutajućih barijera u reci Rio Grande preko puta Teksasa

Meksička vlada saopštila je u sredu da je telo primećeno duž plutajućih barijera koje je guverner Teksasa Greg Abot nedavno postavio u reci Rio Grande, preko puta Igl Pasa u Teksasu, prenosi AP.

Meksičko odeljenje za spoljne poslove saopštilo je da vlasti pokušavaju da pronađu telo i da ne znaju nacionalnost te osobe.

Ministarstvo je saopštilo da je Meksiko upozorio na rizike koje predstavljaju jarko narandžaste, razbijajuće bove veličine lopte na Rio Grandeu. Takođe tvrdi da barijera krši ugovore u vezi sa korišćenjem reke i narušava suverenitet Meksika.

„Jasno smo izrazili zabrinutost zbog uticaja ove državne politike na bezbednost migranata i ljudska prava“, navodi se u saopštenju.

Barijera je postavljena u julu i prostire se otprilike dužinom od tri fudbalska terena. Dizajniran je tako da migrantima oteži penjanje ili plivanje ispod barijere.

Ministarstvo pravde SAD-a tuži Abbotta zbog plutajuće barijere. Tužba podneta u ponedeljak traži od suda da primora Teksas da je ukloni. Bajdenova administracija kaže da barijera izaziva humanitarnu i ekološku zabrinutost.

Bove su najnovija eskalacija teksaške granične bezbednosne operacije koja takođe uključuje ogradu od žilet-žice i hapšenje migranata zbog optužbi za upad.