Potrebno je više rada da se poboljša jednakost u javnom zdravstvu

Potrebno je više rada da se poboljša jednakost u javnom zdravstvu

Nova studija istraživača iz Istraživačkog centra za prevenciju na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu i Nacionalne asocijacije direktora za hronične bolesti (NACDD) anketirali su odeljenja javnog zdravlja u SAD da bi razumeli trenutne radne prakse vezane za zdravstvenu pravednost i identifikovali načine za jačanje jednakosti -fokusirani rad na prevenciji i kontroli hroničnih bolesti.

Nedavno objavljena u časopisu Journal of Public Health Management and Practice, studija identifikuje oblasti napretka u pogledu pravičnosti, nedostatke u praksi i gde treba ciljati tehničku pomoć, napore za izgradnju kapaciteta i planiranje akreditacije. Studija je među prvima o važnoj temi zdravstvene pravičnosti u javnoj zdravstvenoj praksi.

„Postoji hitnost u rešavanju pitanja zdravstvene pravičnosti i naši podaci ukazuju na značajan prostor za unapređenje prakse zdravstvene jednakosti u državnom i teritorijalnom javnom zdravstvu“, zaključuju autori, predvođeni Rosom Braunsonom, uvaženim profesorom Stivena H. i Suzan U. Lipštajn na Univerzitetu. Brovn School. „Odeljenja za javno zdravlje igraju ključnu ulogu u rešavanju ovih razlika kroz stalne napore da se poboljša zdravstvena jednakost.“

Istraživači su anketirali 600 praktičara za prevenciju hroničnih bolesti iz celog SAD u julu i avgustu 2022. godine, prikupljajući podatke o veštinama osoblja, radnim praksama, prioritetima i vrednostima, kao i partnerstvima i mrežama. Otkrili su da su veštine osoblja koje su sami prijavili u pogledu pravičnosti, kao što je poznavanje uzroka nejednakosti, visoke, ali da odeljenjima nedostaju načini za praćenje napretka, u zapošljavanju osoblja koje predstavlja zajednice u nepovoljnom položaju i na način da angažuju članove zajednice da poboljšaju kapital.

Prema Johnu Robitscheru, izvršnom direktoru NACDD-a, „NACDD daje prioritet zdravstvu i prepoznaje značaj ove studije za njihove kolektivne napore. Moramo se pozabaviti zdravstvenim disparitetima kako bismo ojačali javnozdravstvenu politiku, sisteme i praksu na svakom nivou.“