Nesrećna porodica ili trauma u ​​mladosti dovode do lošeg zdravlja u starosti

Nesrećna porodica ili trauma u ​​mladosti dovode do lošeg zdravlja u starosti

Neželjena iskustva iz detinjstva utiču duboko u starost, posebno na one koji su doživeli nasilje, i uključuju fizička i kognitivna oštećenja.

Poznato je da teško detinjstvo može dovesti do brojnih zdravstvenih problema u mladoj ili srednjoj životnoj dobi, ali sada, po prvi put, istraživači sa UC San Franciso su povezali štetna iskustva u ranom životu sa doživotnim zdravstvenim posledicama.

Otkrili su da stariji odrasli u SAD sa istorijom stresnih ili traumatskih iskustava kao deca imaju veću verovatnoću da dožive i fizička i kognitivna oštećenja u starijim godinama. Stresna iskustva iz detinjstva mogu uključivati izloženost fizičkom nasilju ili zlostavljanju, tešku bolest, finansijski stres u porodici ili odvojenost od roditelja.

Studija, koja je objavljena 2. avgusta 2023. u Journal of General Internal Medicine, otkrila je da su oni koji su doživeli nasilje u detinjstvu imali 40% veću verovatnoću da će imati oštećenje u kretanju i 80% veća verovatnoća da će imati poteškoća sa svakodnevnim aktivnostima. Oni koji su dolazili iz nesrećnih porodica imali su 40% veću verovatnoću da će konačno imati blago kognitivno oštećenje.

„Razmatrali smo invaliditet koji su sami prijavili, kao i objektivno izmereno fizičko i kognitivno oštećenje, i saznali da stresna iskustva u ranom životu mogu imati posledice sve do starije životne dobi“, rekla je stariji autor Alison J. Huang, MD, profesor UCSF-a. medicine i direktor istraživanja opšte interne medicine na UCSF Health.

„Ovo može značiti veću vjerovatnoću teškoća u hodanju, obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili problema sa pamćenjem kada su ljudi u 60-im, 70-im, 80-im ili starijima“, rekla je ona.

Skoro 60 procenata odraslih u SAD iskusilo je jednu ili više vrsta negativnih iskustava u detinjstvu (ACE) koja mogu potkopati osećaj bezbednosti ili stabilnosti deteta, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ovo je povezano sa hroničnim fizičkim i mentalnim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, autoimune bolesti i depresiju. Ali postoji malo istraživanja koja dokumentuju zdravstvene implikacije ACE tokom celog životnog veka, iako starije odrasle osobe snose najveći teret većine zdravstvenih stanja.

2021. godine, Kalifornija je postala prva država koja je naložila komercijalno osiguranje za skrining ranih stresnih ili traumatskih iskustava i kod dece i kod odraslih. Osam drugih država razmatra ili sprovodi slične zakone. Ova vrsta skrininga, međutim, ostaje kontroverzna zbog nejasnog uticaja na dugoročno zdravlje i mogućeg opterećenja zdravstvenog sistema.

Oslanjajući se na podatke iz Nacionalnog projekta društvenog života, zdravlja i starenja, nacionalne grupe starijih odraslih u SAD, nova studija je ispitala skoro 3.400 učesnika, nešto više od polovine žena, koje su imale 50 do 97 godina i živele u zajednici. Učesnici su pitani o ACE-ovima i podvrgnuti su testovima ravnoteže i hodanja, kao i kognicije i pamćenja. Procenjivane su i njihove teškoće u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Skoro polovina – 44% – prijavila je istoriju najmanje jednog ACE između 6 i 16 godina. To uključuje, doživljavanje nasilja (14%), prisustvovanje nasilju (16%), finansijski stres (13%), odvajanje od roditelja (16%) i lošeg zdravlja (6%) u detinjstvu. Svaki peti je prijavio više od jednog neželjenog iskustva iz detinjstva.

„S obzirom na to koliko su ACE bili česti među našim učesnicima, to pokazuje da stresna iskustva u ranom životu mogu biti markeri rizika od funkcionalnog oštećenja i invaliditeta kasnije u životu“, rekla je prva autorka i studentkinja medicine UCSF Viktorija M. Li. „Ovo postavlja implikacije za gerijatrijsku negu: rano prepoznavanje traume u detinjstvu može biti korisno u identifikaciji odraslih koji bi mogli imati koristi od skrininga ili strategija prevencije funkcionalnog opadanja povezanog sa starenjem.“