Istraživači identifikuju najstarije poznate vrste plivajućih meduza

Istraživači identifikuju najstarije poznate vrste plivajućih meduza

Kraljevski muzej Ontarija (ROM) najavljuje najstariju plivajuću meduzu u fosilnom zapisu sa novoimenovanom Burgessomedusa phasmiformis. Ovi nalazi su objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Meduze pripadaju meduzozoima, ili životinjama koje proizvode meduze, i uključuju današnje kutijaste želee, hidroide, meduze sa stabljikama i prave meduze. Meduzozoi su deo jedne od najstarijih grupa životinja koje su postojale, nazvane Cnidaria, grupa koja takođe uključuje korale i morske anemone. Burgessomedusa nedvosmisleno pokazuje da su velike plivajuće meduze sa tipičnim tanjirom ili telom u obliku zvona već evoluirale pre više od 500 miliona godina.

Fosili Burgessomedusa su izuzetno dobro očuvani u Burgess Shaleu s obzirom da se meduze otprilike 95% sastoje od vode. ROM sadrži blizu 200 primeraka iz kojih se mogu uočiti izuzetni detalji unutrašnje anatomije i pipaka, a neki primerci dostižu više od 20 centimetara dužine. Ovi detalji omogućavaju da se Burgessomedusa svrsta u medusozoan. U poređenju sa modernim meduzama, Burgessomedusa bi takođe bila sposobna da slobodno pliva, a prisustvo pipaka bi omogućilo hvatanje značajnog plena. Video, gramofonska animacija Burgessomedusa phasmiformis. Kredit: Lars Fields. © Kraljevski muzej Ontarija

„Iako se smatra da su meduze i njihovi rođaci jedna od najranijih grupa životinja koje su evoluirale, bilo ih je izuzetno teško odrediti u kambrijskom fosilnom zapisu. Ovo otkriće ne ostavlja sumnju da su plivali u to vreme“, rekao je ko -autor Joe Moisiuk, a Ph.D. kandidat za ekologiju i evolucionu biologiju na Univerzitetu u Torontu, sa sedištem u ROM-u.

Ova studija, koja identifikuje Burgessomedusu, zasnovana je na fosilnim uzorcima otkrivenim u Burgess Shaleu i uglavnom pronađenim krajem 1980-ih i 1990-ih pod bivšim kustosom ROM paleontologije beskičmenjaka Desmondom Collinsom. Oni pokazuju da je kambrijski lanac ishrane bio daleko složeniji nego što se ranije mislilo i da predatorstvo nije bilo ograničeno na velike plivajuće člankonošce kao što je Anomalocaris (pogledajte terensku sliku koja prikazuje Burgessomedusa i Anomalocaris očuvane na istoj površini stene).

„Pronalaženje tako neverovatno delikatnih životinja sačuvanih u slojevima stena na vrhu ovih planina je tako čudesno otkriće. Burgessomedusa doprinosi složenosti kambrijskih mreža hrane, i poput Anomalocarisa koji je živeo u istom okruženju, ove meduze su bile efikasni grabežljivci za plivanje“, rekao je ko -autor, dr Jean-Bernard Caron, ROM-ov Richard Ivei kustos paleontologije beskičmenjaka. „Ovo dodaje još jednu izvanrednu lozu životinja koju je Burgess Shale sačuvao, beležeći evoluciju života na Zemlji.“

Knidarci imaju složene životne cikluse sa jednim ili dva oblika tela, telo u obliku vaze, koje se naziva polip, a kod meduzozoa telo u obliku zvona ili tanjira, nazvano meduza ili meduza, koje može slobodno plivati ili ne. Dok su fosilizovani polipi poznati u ca. Stene stare 560 miliona godina, poreklo slobodno plivajuće meduze ili meduze nije dobro shvaćeno.

Fosili bilo koje vrste meduza su izuzetno retki. Kao posledica toga, njihova evoluciona istorija je zasnovana na mikroskopskim fosilizovanim stadijumima larve i rezultatima molekularnih studija živih vrsta (modeliranje vremena divergencije sekvenci DNK). Iako su neki fosili češljastih želea takođe pronađeni u Burgess Shale-u i drugim kambrijskim naslagama, i mogu površno da podsećaju na meduze meduza iz tipa Cnidaria, češljasti žele su zapravo iz sasvim odvojenog tipa životinja zvanog Ctenophora. Prethodni izveštaji o kambrijskim plivajućim meduzama reinterpretirani su kao ctenofori.

Fosilna nalazišta Burgess Shale nalaze se u nacionalnim parkovima Joho i Kutenaj i njima upravlja Parks Canada. Parks Canada je ponosan što radi sa vodećim naučnim istraživačima kako bi proširio znanje i razumevanje ovog ključnog perioda istorije Zemlje i podelio ove lokacije sa svetom kroz nagrađivane pešačenja sa vodičem. Burgess Shale je 1980. godine proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom zbog svoje izuzetne univerzalne vrednosti i sada je deo veće svetske baštine kanadskih parkova Stenovitih planina.

Posetioci ROM-a mogu da vide fosile Burgessomedusa phasmiformis izložene u odeljku Burgess Shale Galerije Villner Madge, Zora života.