Ukrajina i Poljska pozivaju izaslanike nakon komentara podrške ratu

Ukrajina i Poljska pozivaju izaslanike nakon komentara podrške ratu

Ukrajina i Poljska pozvale su u utorak ambasadore jedne druge zemlje pošto je spor eskalirao nakon što je savetnik poljskog predsednika za spoljnu politiku rekao da bi Kijev trebalo da pokaže više zahvalnosti za podršku Varšave u njenom ratu sa Rusijom, piše Rojters.

Savetnik Marčin Pržidač je takođe rekao da poljska vlada mora da brani interese poljoprivrednika u zemlji – pozivajući se na zabranu uvoza ukrajinske robe koja ističe sledećeg meseca.

Kijev i Varšava su bili čvrsti saveznici tokom sukoba koji je izbio ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru 2022. Ali razmene su odražavale sporna pitanja.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko rekao je da je poljskom ambasadoru na sastanku rečeno da su izjave o navodnoj nezahvalnosti Ukrajine za pomoć Poljske „neistinite i neprihvatljive“.

„Uvereni smo da je ukrajinsko-poljsko prijateljstvo mnogo dublje od političke celishodnosti. Politika ne bi trebalo da dovodi u pitanje međusobno razumevanje i snagu odnosa naših naroda“, navodi se u ukrajinskom saopštenju.

Poljska je takođe pozvala ukrajinskog ambasadora u Varšavi kao odgovor na „komentare predstavnika ukrajinskih vlasti“, napisalo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova na platformi Ks, ranije poznatoj kao Tviter.

U tvitu nije precizirano na koje komentare se odnosi.

Poljski mediji su u ponedeljak citirali Pšidača koji je govorio o mogućem produženju poljske zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

„Ono što je danas najvažnije jeste da se odbrani interes poljskog farmera“, rekao je Pšidač, citiran je.

Takođe je rekao: „Mislim da bi bilo vredno da (Kijev) počne da ceni kakvu je ulogu Poljska igrala za Ukrajinu poslednjih meseci i godina.

Evropska unija je u maju dozvolila Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj da zabrane domaću prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta.

Nakon što je ruska invazija blokirala crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, koje je jeftinije od onog proizvedenog u EU, na kraju su ostale u centralnoevropskim državama zbog logističkih uskih grla, pada cena i prodaje za lokalne poljoprivrednike.

Pet zemalja želi da se zabrana uvoza žitarica produži najmanje do kraja godine. Predviđeno je da ističe 15. septembra.

Poljski premijer je ranije ovog meseca rekao da neće ukinuti zabranu 15. septembra čak i ako se EU ne složi o njenom produženju.

Kijev je poljsku odluku opisao kao „neprijateljsku“ i pozvao ukrajinske partnere i Evropsku komisiju da obezbede nesmetan izvoz svih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar u utorak.