Tramp optužen za pobunu na Kapitolu

Tramp optužen za pobunu na Kapitolu

Federalna velika porota optužila je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog njegovih navodnih napora da poništi predsedničke izbore 2020. u utorak.

Lider republikanaca za 2024. suočava se sa četiri optužbe: zavera radi prevare Sjedinjenih Država, zavera radi ometanja zvaničnog postupka, opstrukcija i pokušaj ometanja zvaničnog postupka i zavera protiv prava.

U optužnici se takođe navodi šest neimenovanih saučesnika, uključujući četiri advokata, zvaničnika ministarstva pravde i političkog konsultanta.

U optužnom dokumentu se navodi da je Tramp, širenjem lažnih tvrdnji o svojoj pobedi, „stvaranjem intenzivne nacionalne atmosfere nepoverenja i besa, i nagrizajući javnu veru u sprovođenje izbora“, postavio osnovu za svoje „zavere“. ” – sve od kojih je, kako se tvrdi, „ciljalo temeljnu funkciju savezne vlade Sjedinjenih Država“.

Tramp je u petak optužen za pokušaj da „izmeni, uništi, osakati ili sakrije dokaze“, navodeći nekog drugog da to učini, i namerno zadržao informacije o nacionalnoj odbrani u vezi sa prezentacijom o vojnim aktivnostima u drugoj zemlji – dodajući postojećem 37 federalnih tačaka protiv njega koje su proizašle iz njegovog navodnog nezakonitog posedovanja poverljivih dokumenata na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

On je takođe optužen u okružnom sudu na Menhetnu u aprilu po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa vezanih za navodnu isplatu tajnog novca porno zvezdi Stormi Danijels.

Tramp se do sada izjasnio da nije kriv ni po jednoj optužbi i nastavlja da ima značajnu prednost nad svojim republikanskim glavnim protivnicima. Federalne optužnice ne sprečavaju kandidata da vodi kampanju za predsednika.