Mjanmarska hunta ublažila kaznu svrgnutom lideru

Mjanmarska hunta ublažila kaznu svrgnutom lideru

Vladajuća vojna hunta Mjanmara podelila je delimično pomilovanje svrgnutoj liderki Aung San Su Ći, čime je ukinuta šest godina njene 33-godišnje zatvorske kazne. Smatrana „ikonom demokratije“ na Zapadu, Su Ći je svrgnuta pučem 2021.

Smanjenje kazne Su Ći najavila je u utorak vojni oficir Aung Lin Dve. Prema državnoj televiziji, Su Ći je pomilovana za pet krivičnih dela, uključujući kršenje ograničenja zbog korona virusa, ilegalni uvoz i posedovanje voki-tokija i pobunu. Dodatnih 7.000 zatvorenika je takođe dobilo pomilovanje da obeleže budistički praznik, dodaje se u izveštaju.

Iako pomilovanje oduzima šest godina zatvorske kazne Su Ći, ona će i dalje služiti 27 godina iza rešetaka, budući da je osuđena po više tačaka za korupciju i izbornu prevaru od njenog svrgavanja. Za 78-godišnjaka, kazna efektivno iznosi doživotni zatvor.

Su Ći je uhapšena i uklonjena sa vlasti u vojnom udaru u februaru 2021, nakon što su najviši generali Mjanmara proglasili njenu izbornu pobedu u prethodnom novembru lažnom. Vojska je obećala da će ove godine održati nove izbore, ali je u ponedeljak produžila vanredno stanje koje je proglasila nakon preuzimanja vlasti 2021. godine.

Vojna vlada Mjanmara je prvi put stavila Su Ći u kućni pritvor 1990. godine, nakon što je njena partija Nacionalna liga za demokratiju izašla kao pobednik na prvim izborima u zemlji u poslednje tri decenije. Vojska je odbila da se odrekne vlasti i Su Ći je zadržana u pritvoru 15 od 20 narednih godina. Vratila se politici nakon puštanja na slobodu, postavši državni savetnik – mesto ekvivalentno premijerki – 2016.

Iako su je zapadni političari i novinari slavili tokom svog pritvora i kasnijeg uspona na vlast, Su Ći je pala u nemilost svojih bivših pristalica kada je predsedavala kontroverznim obračunom protiv muslimanske manjine Rohinja u zemlji, zbog čega je optužena za genocid u Međunarodni sud pravde 2019.

Ujedinjene nacije su više puta pozivale huntu da oslobodi sve političke zatvorenike, a u ponedeljak su pozvale generale da ponovo uspostave demokratsku vlast.