Uber prijavljuje iznenađujući profit u drugom kvartalu

Uber prijavljuje iznenađujući profit u drugom kvartalu

Uber je u utorak prijavio iznenađujući profit, ukazujući na snažan rast u svojim osnovnim poslovima mobilnosti i isporuke uprkos nedostajućim procenama prihoda.

Profit za drugi kvartal iznosio je 394 miliona dolara, u poređenju sa gubitkom od 2,6 milijardi dolara u prošlogodišnjem periodu.

Rezultati su uključivali prvi kvartalni operativni profit kompanije. Njegovi rezultati su takođe podstaknuti povećanjem Uberovih ulaganja u kapital.

„Ovo je sjajan dan“, rekla je izvršna direktorka Dara Khosrovshahi za CNBC.

„Sve se poklopilo u ovom kvartalu“, rekao je on. „Tim je uradio zaista dobar rezultat i planiramo da budemo profitabilni u svakom kvartalu u narednom periodu.

Prihodi su porasli za 14 odsto na 9,2 milijarde dolara, ali su bili ispod 9,3 milijarde dolara koje su očekivali analitičari.

Kompanija je zabeležila oštar porast prihoda vezanih za vožnju kupaca i isporuku, više nego nadoknađujući pad u svom mnogo manjem teretnom poslovanju.

„Ljudi kupuju više usluga“, rekao je Hosrovšahi o padu tereta. „Ali naši poslovi mobilnosti i isporuke rastu ogromnim stopama i veći nego ikada.“

Khosrovshahi je takođe naveo „disciplinu troškova“ kao pokretač, pri čemu su opšti i administrativni troškovi naglo smanjeni u odnosu na period od pre godinu dana.

Akcije Ubera pale su 3,6 odsto na 47,67 dolara na početku trgovanja.