Francuska još neće povući svoj vojni kontingent iz Nigera

Francuska još neće povući svoj vojni kontingent iz Nigera

Operacija evakuacije državljana Francuske i drugih zemalja Evropske unije iz Nigera, gde se dogodio vojni udar, ne tiče se francuskog vojnog kontingenta, navodi se u komentaru Generalštaba Oružanih snaga Francuske, prenosi BFMTV.

U operaciji evakuacije uključeni su civili – francuski i evropski državljani – kako bi se osigurala njihova bezbednost nakon puča u Nigeru prošle nedelje, rekao je francuski generalštab novinarima.

Evakuacija francuskog vojnog osoblja stacioniranog u Nigeru „nije na dnevnom redu“, dodali su.

Tri aviona – Erbas A330 i A330 MRTT – već su poletela sa juga Francuske na civilni aerodrom u Nijameju da evakuišu civile.

Jedan od njih je već napustio Nijamej u ponedeljak uveče, rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona za AFP. Prema njenim rečima, u avionu Erbas A330 nalaze se 262 civila, uglavnom državljani Francuske, i više od deset beba.

Vojni kontingent Francuske u Nigeru ima do 1.500 vojnika, koji su pomagali lokalnim vlastima u borbi protiv terorista i patroliranju granice.

26. jula se saznalo da se deo oficira predsedničke garde Nigera suprotstavio predsedniku Mohamedu Bazumu, koji je uhvaćen i uklonjen sa vlasti. General armije Abdurahman Čiani proglašen je za novog lidera zemlje.

Niger, bivša francuska kolonija, bio je bezbednosni partner Francuske i Sjedinjenih Država. Ove države su ga koristile kao bazu za borbu protiv islamističke pobune u regionu Sahela u zapadnoj i centralnoj Africi.