Pentagon povlači 1.100 vojnika iz američko-meksičke granične misije

Pentagon povlači 1.100 vojnika iz američko-meksičke granične misije

Pentagon povlači 1.100 aktivnih vojnika sa američko-meksičke granice koju je rasporedio ranije ove godine dok se vlada pripremala za ukidanje ograničenja azila povezanih sa pandemijom, piše AP.

Ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je raspoređivanje ukupno 1.500 aktivnih vojnika za privremeni 90-dnevni porast vojnog prisustva na granici u maju. U to vreme, ilegalni prelasci granice su brzo eskalirali sa zabrinutošću da će ići još više nakon ukidanja ograničenja, ali umesto toga broj je opao.

1.100 vojnika će završiti svoju 90-dnevnu misiju do 8. avgusta; preostalih 400 će biti produženo do 31. avgusta, rekao je zvaničnik odbrane pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o detaljima pre saopštenja.

U vreme kada je kretanje trupa objavljeno, zvaničnici su naglasili da aktivne trupe neće zauzimati položaje na liniji fronta na granici ili komunicirati sa migrantima, već će umesto toga obavljati zadatke kao što su unos podataka ili podrška u skladištu sa ciljem oslobađanja carine i Osoblje granične zaštite da bude na terenu.

Trupe su imale za cilj da pomognu graničnim zvaničnicima koji se bave okončanjem Naslova 42. To pravilo je omogućilo vladi da brzo protera desetine hiljada migranata iz zemlje u ime zaštite Amerike od COVID-19.

U danima koji su prethodili kraju Naslova 42, granični agenti su nailazili na 10.000 migranata dnevno i u jednom trenutku su imali 27.000 migranata u pritvoru. Ali odmah nakon što je naslov 42 istekao, broj je naglo opao na oko 5.000 susreta dnevno i ostao nizak, prema podacima agencije.

Ali daleko je od jasnog koliko su ovi padovi trajni. Već je broj ljudi koji prelaze Darijen Gap, ključnu rutu za migrante koji su se uputili u SAD iz Južne Amerike, tokom prvih sedam meseci godine veći nego u celoj 2022. zajedno.

Odlazak aktivnih vojnih trupa takođe se dešava jer je veći deo imigracionog plana Bajdenove administracije podložan sudskim izazovima. Prošle nedelje je savezni sudija presudio da je administrativno pravilo koje ograničava pristup azilu na južnoj granici protiv zakona. Administracija se žali na tu odluku, tvrdeći da je to ključni deo njihovih napora da održe red na granici.

Odvojeno, Ministarstvo pravde je prošle nedelje objavilo da je tužilo guvernera Teksasa Grega Abota da primora državu da ukloni plutajuće bove u Rio Grandeu za koje savezna vlada kaže da predstavljaju humanitarnu i ekološku zabrinutost.

Odlasci takođe ne utiču na dodatnih 2.300 vojnika Nacionalne garde prema saveznim naređenjima koji ostaju na granici u sličnim sporednim ulogama, rekao je prošle nedelje šef Nacionalne garde general Dan Hokanson. Te trupe neće biti proširene, ali će druge jedinice biti rotirane da ih zamene kada se njihovo raspoređivanje završi.

Ostin je pokušao da natera Odeljenje za unutrašnju bezbednost da u potpunosti preuzme ulogu zaštite granica umesto da se stalno oslanja na vojne trupe. Kao uslov za prethodno Austinovo odobrenje da trupe Nacionalne garde dođu na granicu do 1. oktobra, Državna bezbednost je morala da pristane da radi sa Belom kućom i Kongresom na razvoju plana za dugoročna rešenja za osoblje i nedostatke u finansiranju.

U odgovoru na AP, Pentagon je rekao da je DHS izneo plan za povećanje ulaganja u osoblje i tehnologiju kako bi se zadovoljila buduća povećanja.