SAD zvanično pozivaju novog kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia u Vašington

SAD zvanično pozivaju novog kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia u Vašington

Sjedinjene Države su zvanično pozvale novoimenovanog kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia u Vašington, rekao je u utorak portparol Stejt departmenta Met Miler, nakon što je Vangovog prethodnika iznenada uklonio Peking, preneo je Rojters.

Kina je prošle nedelje ponovo imenovala veterana diplomatu Vanga za ministra spoljnih poslova, zamenivši bivšu zvezdu u usponu Ćin Gang, koja nije viđena više od mesec dana — što je misteriozno odsustvo nakon samo sedam meseci na poslu koje je pokrenulo pitanja o transparentnosti.

Ministarstvo je samo saopštilo da je Kin bio van posla iz neutvrđenih zdravstvenih razloga.

Poziv je upućen u ponedeljak tokom sastanka u Stejt departmentu između pomoćnika američkog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Danijela Kritenbrinka i Janga Taoa, generalnog direktora za severnoamerička i okeanska pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Kine, rekao je Miler na brifingu za novinare.

„Na jučerašnjem sastanku uputili smo poziv koji je ranije upućen ministru spoljnih poslova Ćin Gangu i jasno stavili do znanja da je poziv prenet“, rekao je Miler.

On nije rekao da li je kineska strana prihvatila poziv, ali je dodao da je to očekivanje Vašingtona.

„Svakako očekujemo da je to nešto što bi oni prihvatili i da je to putovanje za koje očekujemo da će se desiti, ali još nismo zakazali datum“, rekao je Miler.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar na pitanje o pozivu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa Ćinom 18. juna, u prvoj poseti američkog visokog diplomate Kini posle pet godina. Američki Stejt department je tada saopštio da su održali „iskrene, suštinske i konstruktivne“ razgovore, a Blinken je pozvao Ćina u Vašington da nastavi razgovore.

Ćin (57), bivši pomoćnik predsednika Si Đinpinga i izaslanik u Sjedinjenim Državama, preuzeo je ministarstvo u decembru, ali nije viđen u javnosti od 25. juna kada se susreo sa diplomatama u poseti u Pekingu.

Kratko objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova da je to zbog zdravstvenih razloga kasnije je izbačeno iz zvaničnih transkripata.

Ćinov naslednik, Vang, 69, takođe je bio i njegov prethodnik, držeći tu funkciju od 2013. do 2022. godine, dok su veze sa rivalskom supersilom Sjedinjenim Državama bile pokvarene do tačke koju je Peking opisao kao najnižu vrednost svih vremena.

Blinken se kasnije sreo sa Vangom na marginama regionalnog sastanka u Džakarti u Kinovom odsustvu.