Kolona: Francuska nije planirala vojnu intervenciju u Nigeru, moguć povratak predsednika Bazuma

Kolona: Francuska nije planirala vojnu intervenciju u Nigeru, moguć povratak predsednika Bazuma

Ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona istakla je da je napad na francusku ambasadu u Nijameju, u Nigeru, „nasilan i izuzetno opasan“. Odbacila je optužbe nigerijskih vojnih lidera da je Francuska planirala vojnu intervenciju u toj zemlji i poručila da je moguć i „neophodan“ povratak svrgnutog predsednika Muhameda Bazuma.  Prelazne vlade Burkini Faso i Malija upozorile su u zajedničkom saopštenju da bi bilo kakva vojna intervencija protiv Nigera bila ravna objavi rata.

Pristalice hunte kamenovale su u nedelju u Nigeru, bivšoj francuskoj koloniji, ambasadu te države. Palili su francuske zastave i uzvikivale slogane protiv Francuske tokom protesta koji su organizovali novi vojni lideri u Nigeru.

„Ono što smo juče videli je nasilna, izuzetno opasna demonstracija, oblik destabilizacije u afričkom stilu“, istakla je Katrin Kolona.

Ona je za televiziju BFM odbacila optužbe nigerijskih vojnih lidera da je Francuska planirala vojnu intervenciju u Nigeru.

„Mi to čvrsto i jasno poričemo, to nije tačno“, istakla je ministarka. Naglasila je da bezbednost francuskih državljana ostaje prioritet Pariza.

Francuska, zemlja saveznik Nigera u borbi protiv džihadista koja tamo ima 1.500 vojnika, objavila je u subotu da obustavlja svoju pomoć nakon vojnog udara.

Pučisti su u saopštenju za javnost optužili „bezbednosne službe zapadne kancelarije”, ne precizirajući koje, da je ispalila suzavac na demonstrante, usled čega su šestorica povređenih zbrinuti u prestoničkim bolnicama. Nakon demonstracija, neki nigerijski zvaničnici su rekli novinarima da su francuski vojnici pucali bojevom municijom na masu.

„Suprotno onome što tvrde pojedini nigerijski vojni zvaničnici, francuske snage bezbednosti nisu koristile nikakva smrtonosna sredstva“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, što je potvrdila i ministarka Kolona.

Takođe, Kolona je rekla, da je moguć i „neophodan“ povratak svrgnutog predsednika Muhameda Bazuma.

Pristalice hunte kamenovale su u nedelju francusku ambasadu u Nigeru, palile francuske zastave i uzvikivale slogane protiv Francuske tokom protesta koji su organizovali novi vojni lideri u Nigeru. Niger je bivša francuska kolonija.

Bilo kakva vojna intervencija protiv Nigera bila bi ravna objavi rata Burkini Faso i Maliju, navodi se u zajedničkom saopštenju prelaznih vlada dveju zemalja.

„Prelazne vlade Burkine Faso i Malija upozoravaju da će svaka vojna intervencija protiv Nigera predstavljati objavu rata Burkini Faso i Maliju“, poručuju dve zemlje, prenosi RIA.

Istovremeno, vlade Burkine Faso i Malija saopštile su da će napustiti ECOWAS (Ekonomska zajednica država zapadne Afrike) ukoliko dođe do vojne intervencije protiv Nigera.

Vojni oficiri Nigera proglasili su u petak šefa predsedničke garde Abduramana Tijanija za novog šefa države i dodali da su suspendovali ustav i raspustili sve bivše institucije nakon što su prethodno svrgli i zatvorili predsednika Mohameda Bazuma.

ECOWAS je ranije dao vođama puča Nigera nedelju dana da vrate svrgnutog Bazuma ili se suoče sa sankcijama i mogućom upotrebom sile.