SAD o bespilotnim letelicama u Moskvi: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da udari Rusku Federaciju

SAD o bespilotnim letelicama u Moskvi: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da udari Rusku Federaciju

Stejt department Sjedinjenih Država prokomentarisao je udare dronovima na Moskvu koji su se desili u noći 30. jula.

Upitan da li SAD podržavaju reči ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog da je vraćanje rata „u njegove simbolične centre“ u Moskvi „neizbežan, prirodan i apsolutno fer proces“, Miler je rekao da „nije siguran da bih se složio“ sa ovim tumačenjem šta znače simbolički centri“.

„Reći ću da ne podstičemo i ne dozvoljavamo udare van granica Ukrajine. Ali, kao što smo više puta rekli, na Ukrajini je da odluči kako će voditi ovaj rat“, naglasio je predstavnik Stejt departmenta.

Podsetio je i da je „ukrajinska civilna infrastruktura meta” Rusa, a „ukrajinski civili ginu u ovom ratu” kada Ruska Federacija udara po školama, bolnicama i stambenim zgradama.

Podsetimo, SAD insistiraju da Rusija treba da prestane da deportuje Ukrajince sa svojih okupiranih teritorija i da ih vrati u Ukrajinu, uključujući i decu.

Prema pisanju Njujork tajmsa, američke obaveštajne agencije prikupile su detalje o odluci Rusije da namerno udari na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i nasilno deportuje hiljade ukrajinske dece sa okupiranih teritorija.