Prevalencija gubitka sluha kod starijih se povećava sa godinama

Prevalencija gubitka sluha kod starijih se povećava sa godinama

Starije odrasle osobe imaju visoku prevalenciju gubitka sluha, koja se povećava sa godinama, dostižući 96,2 procenta za one od 90 godina i više, prema studiji objavljenoj u JAMA Network Open.

Nicholas S. Reed, dr, sa Johns Hopkins Bloomberg škole javnog zdravlja u Baltimoru, i kolege su procenili prevalenciju gubitka sluha i upotrebe slušnog aparata prema starosti i demografskim kovarijantama na uzorku odraslih starijih od 71 godine i starijih od Nacionalna zdravstvena studija o starenju i trendovima iz 2021.

Istraživači su otkrili da je procenjeno 65,3 odsto odraslih starijih od 71 godine imalo barem neki stepen gubitka sluha (blag, umeren i težak za 37,0, 24,1 i 4,2 odsto, respektivno). Podpopulacije belaca, muškaraca, sa nižim prihodima i nižim stepenom obrazovanja imale su veću prevalenciju, a prevalencija se takođe povećavala sa godinama, sa gubitkom sluha kod 96,2 odsto odraslih starijih od 90 godina. Samo 29,2 procenta onih sa oštećenjem sluha koristilo je slušne aparate, a crnci i Hispanoamerikanci i osobe sa niskim primanjima imaju niže procene.

„Ove robusne procene iz nacionalno reprezentativne studije koja preuzorkuje starije odrasle osobe su veće od prethodnih procena i pružaju ažurirane metrike za planiranje resursa u vezi sa tekućim i budućim inicijativama za politiku sluha“, pišu autori.

Nekoliko autora je otkrilo veze sa biofarmaceutskom industrijom.