Alkohol češće ubija muškarce, ali stope smrtnosti žena sustižu

Alkohol češće ubija muškarce, ali stope smrtnosti žena sustižu

Žene sustižu muškarce kada je u pitanju umiranje od zloupotrebe alkohola, otkriva nova studija.

Iako je skoro tri puta veća verovatnoća da muškarci umru od zloupotrebe alkohola nego žene, takva smrtnost među ženama raste bržom stopom. Između 2018. i 2020. godine smrtnost uzrokovana alkoholom porasla je za 12,5% među muškarcima, ali je skočila za skoro 15% među ženama.

„Zaista je zabrinjavajuće“, rekao je vodeći istraživač dr Ibrahim Karaje, docent za zdravlje stanovništva na Univerzitetu Hofstra u Hempstedu, Njujork.

Za ovu studiju, on i njegove kolege su ispitali podatke o skoro 606.000 smrtnih slučajeva povezanih sa alkoholom između 1999. i 2020. godine.

Karaje je rekao da ne može sa sigurnošću reći zašto se ovaj trend dešava. Međutim, on smatra da epidemija gojaznosti među ženama može biti povezana sa smrtnim slučajevima povezanim sa alkoholom jer dolazi sa većim rizikom od koncentracije alkohola.

„Veće je verovatno da ćete primetiti toksičnost i razviti komplikacije i umreti kao rezultat toga“, rekao je on.

Štaviše, smrtni slučajevi povezani sa alkoholom su takođe otežani istovremenom upotrebom opioida, dodao je Karaie.

„U nekim smrtnim slučajevima povezanim sa alkoholom, postoji veoma velika šansa da pojedinci ne konzumiraju samo alkohol već i opijate“, rekao je on. „Studije sve više pokazuju da smrtnost uzrokovana alkoholom i opioidima apsolutno postoji.

Istraživači su takođe otkrili da je među belkinjama, latinoamerikankama i crnkinjama upotreba alkohola u porastu, kao i smrtnost uzrokovana alkoholom. Smrtnost žena zbog alkohola veća je na jugu i zapadu nego na severoistoku i srednjem zapadu, dodao je Karaje.

Izveštaj je objavljen onlajn 28. jula u časopisu JAMA Netvork Open.

Linda Rihter je viši potpredsednik za istraživanje i analizu prevencije u Partnerstvu za kraj zavisnosti.

„Ova studija naglašava važnost ne gubljenja iz vida rizika od alkohola, uprkos široko rasprostranjenoj i duboko ukorenjenoj normalizaciji njegove upotrebe u našem društvu. Uz sav fokus na opioide kao što je fentanil, mi smo skrenuli pogled sa stvarnih opasnosti povezana sa prekomernom upotrebom alkohola, što uzrokuje znatno više smrtnih slučajeva godišnje nego svi lekovi“, rekao je Rihter, koji nije bio deo nove studije.

Štete nisu ograničene na najekstremnije posledice smrti, napomenula je ona. „Poslednjih godina, videli smo porast rizičnog konzumiranja alkohola, pri čemu su stope porasta veće kod žena nego kod muškaraca. Ovo sužavanje dugotrajnog jaza među polovima u rizičnoj upotrebi alkohola i, kako ova studija pokazuje, smrtnosti, naglašava potrebu da se pokrenuti više resursa za podizanje javne svesti i ponuditi efikasne i rane intervencije za zaustavljanje ove plime.“

Zajedno sa većim prihvatanjem upotrebe alkohola, uključujući prekomerno opijanje i prekomernu upotrebu, povećani su i neki od faktora rizika za piće koji su češći kod žena, uključujući stres, anksioznost i depresiju, dodao je Rihter.

„I zbog fizioloških polnih razlika u efektima alkohola, biološke žene koje prekomerno piju doživljavaju štete povezane sa alkoholom brže i intenzivnije od muškaraca – činjenica je dobro poznata istraživačima i kliničarima, ali nije široko shvaćena u široj javnosti“, rekao je Rihter.

Sužavanje polnog jaza u rizičnoj upotrebi alkohola najizraženije je među mlađim osobama, iako se to ne pojavljuje u ovim podacima o smrtnosti, rekla je ona.

„Ali da bismo dugoročno smanjili ove rastuće stope mortaliteta, moramo ulagati u preventivne napore koji počinju rano i nastavljaju se tokom čitavog životnog veka na načine koji odgovaraju uzrastu i na osnovu istraživanja“, dodao je Rihter.